Premium

Eredivisie weer twee stappen dichterbij voor handbalsters van Volendam

Eredivisie weer twee stappen dichterbij voor handbalsters van Volendam
Keepster Ellen Overman schreeuwt het uit van plezier na de zege op ZAP.
© Foto Wim Egas
Volendam

De handbalsters van Volendam zetten zaterdag en maandag opnieuw twee stappen richting de eredivisie. Na eerst Kwiek opzij te hebben gezet (24-28), werd op Tweede Paasdag ook gewonnen van ZAP (32-26). Waarmee de eerste plaats in de nacompetitie heel dichtbij is. Wordt over twee weken minimaal gelijkgespeeld tegen het nog puntloze Fortissimo volgt een dubbele confrontatie tegen de nummer voorlaatst van de eredivisie met als inzet een ticket voor het hoogste niveau.

Het zou de vijfde achtereenvolgende promotie zijn. ,,Het wordt tijd dat die meiden gaan beseffen dat we een unieke prestatie leveren’’, reageerde trainer Ruud van den Broeck na de overwinning op ZAP, waar enkele weken geleden in Breezand nog van werd verloren.

Kwiek, ZAP en Volendam begonnen met een gelijk aantal punten aan het weekeinde. Door zaterdag in Hoogeveen de eerste van ’de twee finales’ te winnen begon de ploeg van Van den Broeck gisteren in eigen huis aan de klus in de wetenschap dat bij een zege de promotieduels tegen Borhave of DSVD zo goed als bereikt zouden zijn.

Volendam kwam moeizaam op gang en mocht keepster Ellen Overman - die excelleerde in de beginfase - dankbaar zijn dat het niet binnen de kortste keren op grote achterstand werd gezet. Het bleef bij 0-2, waarna Volendam er in een paar minuten op en erover ging: 9-3. Uitblinker Overman rekende zich echter nog niet rijk. ,,ZAP staat er om bekend dat die ploeg altijd blijft gaan. Wat er ook gebeurt. We hebben er van tevoren dan ook op gehamerd de hele wedstrijd scherp te blijven.”

Dat bleek ook nodig, want onder aanvoering van Kim Molenaar (die overstapt naar eredivisionist VZV) kwam ZAP moet alleen langszij, maar nam zelfs een voorsprong. Bij 21-23 kreeg Overman het publiek opnieuw op de banken door te voorkomen dat de marge opliep naar drie treffers.

Op dat moment kwamen de mannen van het tweede team van Volendam - die zojuist in de andere zaal hun wedstrijd hadden gewonnen - de zaal in. Zij zweepten het publiek op en zorgden voor het extra steuntje in de rug dat de speelsters nodig hadden. De ’veteranen’ Priscilla Bergman, Anja Tol en Alyssa Alings stonden op en hielpen hun ploeg naar de veilige haven.

,,Als ervaren meiden moeten we proberen rustig te blijven en de jonge meiden structuur geven’’, reageerde Alings na afloop. ,,Ik heb geen moment het idee gehad dat we dit uit handen zouden geven. Ook al kwamen we even achter - vooral door eigen domme fouten - ik wist dat het goed zou komen. Met twee zulke keepsters achter je, krijg je ook wel vertrouwen natuurlijk.”

Het besef van wat ze met haar team presteert, dringt meer en meer door bij Alings. ,,Ik denk dat we het er zo wel even over gaan hebben in de kleedkamer. We leven zo in een roes en gaan van wedstrijd naar wedstrijd dat we het soms even vergeten. We spelen pas een jaar in de eerste divisie en dan dit. Het is echt prachtig.” Overman - die de slotfase met een pijnlijke knie vanaf de kant toekeek - was na afloop ongelooflijk blij. ,,Tijdens de break bij 21-23 vloog de tegenstander helemaal in me. Toen ik langs de lijn stond, deed Nicole (Rep, red.) het geweldig. Dat deed me zo goed. Ik ben ook zo trots op haar.”

Het duel tegen Fortissimo lijkt een formaliteit, maar Overman wil niet te vroeg juichen. ,,Op papier is die ploeg de minste, maar dat moeten we even vergeten. We moeten er gewoon volle bak voor gaan.”

Meer nieuws uit Sport Waterland

Meest gelezen