Premium

578 woningen verkocht in eerste maanden van 2019 in regio Alkmaar

578 woningen verkocht in eerste maanden van 2019 in regio Alkmaar
Alkmaar

In de regio Alkmaar en omstreken zijn in het eerste kwartaal van dit jaar 578 woningen verkocht. In 2018 waren dat er nog 618.

De meeste huizen zijn van eigenaar gewisseld in Alkmaar: 245. De gemiddelde verkoopprijs in de Kaasstad was met 273.700 euro evengoed het laagst.

Bergen (69 woningverkopen) voert die lijst aan met gemiddeld 487.000 euro. De overige transacties werden in Heerhugowaard, Castricum, Langedijk en Heiloo gesloten voor gemiddeld bijna 328.000 euro.

Dat blijkt uit een woningmarktanalyse van de Alkmaarse NVM-makelaar Leygraaf op basis van transactie- en CBS-cijfers.

Etalage

De huizenprijzen stijgen nog steeds, maar minder hard dan voorheen. Ruim 40 procent van de woningen wordt door de krapte op de markt boven de vraagprijs verkocht. De gemiddelde transactiewaarde is 308.000 euro.

Bijna 16 procent van het aanbod aan koophuizen staat langer dan een jaar in de etalage. De gemiddelde verkooptijd in het eerste kwartaal van 2019 lag op 40 dagen.

Voor vrijstaande woningen (90 dagen) is dat aanmerkelijk langer dan voor een appartement (25 dagen), tussenwoning (26 dagen) of hoekwoning (29 dagen). Evenwel zijn deze laatste drie typen huizen in Alkmaar relatief schaars.

Bijna de helft van de woningkopers die naar Alkmaar en omstreken verhuizen, komt uit dezelfde regio.

Het aandeel koopstarters (40 procent) neemt toe, net als het aantal beleggers (10 procent) en expats of werknemers van buitenlandse multinationals (3 procent). Die laatstgenoemde groep kiest door de krappe huurmarkt in met name de Randstad vaker voor een koopwoning daarbuiten.

Door de aantrekkende economie en aanstaande Brexit (vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie) investeren buitenlandse ondernemingen ook meer in huizen voor hun werknemers.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen