Premium

In 60 seconden: Bommetje!

In 60 seconden: Bommetje!

Zaterdag 20 april 2019. Het zweet parelt op mijn voorhoofd terwijl ik het opblaasbare zwembad oppomp. Schaduw van onze walnootboom is er niet, want daar zitten nog geen blaadjes aan. Even later schalt een keihard ’bommetje!!!’ tientallen keren door de tuin, steeds gevolgd door een plons en een hoop gelach. En dit alles onder een nog kale boom.

Zondag 21 april 2019. We zoeken het wat hogerop op het duin langs de lagune bij Camperduin, in de luwte beneden is de brandende zon simpelweg te heet.

Maandag 22 april 2019. Ik span voor de lunch het schaduwdoek boven de picknicktafel.

Het is nog niet eens mei en de airconditioning kan al bijna weer aan. En dan te bedenken dat het nog maar drie jaar geleden is dat ik eind april de laatste tien minuten snelweg naar onze vakantiebestemming net over de grens met Duitsland stapvoets moest afleggen, zo hard sneeuwde het. Terwijl het toen een paar dagen eerder nog bijna 17 graden was.

Het KNMI heeft er hele lijstjes van, met temperaturen, neerslag en andere weergegevens per datum tot ver in het verleden. Een klein onderzoekje toont aan: april doet echt lekker wat-ie wil, met temperaturen die alle kanten op schieten tussen de min 5 en de plus 25.

Lijkt me best geinig; doen we na alle bommetjes volgende week gewoon, als verjaardagscadeautje aan Willem Alexander, nog even een Elfstedentocht.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen