Premium

Terugblik op bizar leven kunstenaar Jean Thomassen uit Heiloo

Terugblik op bizar leven kunstenaar Jean Thomassen uit Heiloo
Jean Thomassen voor een gedeelte van zijn schilderij ’1900 en gisteren’, met linksboven zijn muze en grote liefde Ine Veen.
© Foto JJFoto.nl/Jan Jong
Heiloo

Zo bizar als zijn schilderijen zijn, zo wonderbaarlijk is het leven van Jean Thomassen uit Heiloo zelf.

,,Je zou het allemaal eens moeten opschrijven’’, suggereerde een bevriende verzamelaar tegen de meester van het absurde realisme. En dat deed Thomassen. Het resultaat wordt 30 april ten doop gehouden: vierhonderd pagina’s vol foto’s en verhalen over talloze bijzondere personen die zijn bizarre levensloop bepaalden, opgetekend in een anekdotische stijl.

’1900 en gisteren’ is niet alleen de titel van het boek, maar ook van een van de laatste schilderijen van de bijna 70-jarige internationaal gevierde kunstenaar. Een schilderij waarin talloze elementen en figuren uit zijn leven zijn verwerkt.

Kille oma

Stuk voor stuk kleurrijke karakters duiken ook in het boek op. De strenge, kille oma die juist voor hem een zwak heeft, zijn rokkenjagende vader die hem niet ziet staan, zijn moeder die diep gelovig wordt als Jean, tegen alle verwachtingen van de artsen in, in de jaren vijftig botkanker overleeft.

Vanzelfsprekend is behalve Jean zelf, Ine Veen de centrale figuur in het boek.

Thomassens leven is heel nauw verbonden met de inmiddels 81-jarige oud-actrice en danseres. Geen gelegenheid laat hij voorbijgaan om te benadrukken dat zijn leven er heel anders had gezien zonder de vrouw die al 46 jaar zijn ’verloofde’ is.

Veelzeggend is de kreet waarmee ’1900 en gisteren’ wordt besloten: ,Ik hoop vurig dat mijn lieve Ine nog wat jaren mag leven, want zonder haar hoeft het voor mij allemaal niet meer.’’

Thomassen wijdde eerder zijn boek ’Doek op voor een echte ster’ aan zijn muze. Ine Veen veranderde zijn leven compleet. Voor ze elkaar ontmoetten was hij een onbekend en berooid schilder, die halsstarrig niet aan de mode van het abstact schilderen wilde meedoen. Erna groeide hij uit tot een internationaal gevierd artiest die, samen met de toen immens populaire Ine, als BN-ers van de jaren zeventig voortdurend op de pagina’s Privé van Telegraaf-journalist Henk van der Meyden figureerden.

Sneltrein

Het is veel stiller geworden rond het stel. Toch heeft Thomassen het drukker dan ooit. ,,Het leven giert als een sneltrein voorbij’’, concludeert hij op de laatste pagina van zijn boek. ,,Dat mensen zich kunnen vervelen is mij een raadsel.’’

Thomassen is met een aantal opdrachten bezig. Er komen dit jaar tentoonstellingen met mijn werk in Engeland en in Museum Slager in Den Bosch. Die tentoonstelling in Engeland is een initiatief van een Britse verzamelaar. ,,De expositie in Den Bosch wordt heel bijzonder. Voor het eerst en voor het laatst zijn daar meer dan zestig grote werken van mij te zien.’’

Een van de opdrachten die Thomassen heeft aangenomen heet ’Triomf van de dood’. ,,Het zal waarschijnlijk mijn laatste grote doek zijn, want de jaren gaan tellen.’’

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen