Premium

Lekker chillen bij fijne muziek tijdens eerste editie Kaaspop in Alkmaar

Lekker chillen bij fijne muziek tijdens eerste editie Kaaspop in Alkmaar
Zanger Merijn van Haren en gitarist Kees Lewiszong van Navarone zaterdag op het podium van Kaaspop.
© Foto ’s Erna Faust
Alkmaar

Het is een prachtige knaloranje zon die zaterdagavond tegen negenen wegzakt achter de Egmondermeer. In de Kaaspop-festivaltent aan de Olympiaweg gooit de band Navarone er ’Whole lotta Rosie’ in, die oude hit van AC/DC. Buiten wordt het na een warme dag wat frisser, mensen die hebben zitten chillen op het gazon zoeken het podium weer op.

Kaaspop beleefde zaterdag zijn eerste editie. Het festival nestelt zich aan het begin van het seizoen, dat verder propvol zit met evenementen. Paaspop in Schijndel (dat vrijdag al begon) heeft de reputatie van het eerste Nederlandse buitenfestival, Kaaspop is nu een goede tweede - voor het weer hoef je het tegenwoordig niet meer te laten.

Het programma is uitstekend voor een eerste keer. Naast lokaal talent als Charmless I en Uncle Harry’s Punch staat ook Waylon er, net als Wulf, Jett Rebel, Navarone en Wild Romance. En het sfeertje is prima in orde. Je hoort het bezoekers zeggen: het zonnetje schijnt en het is gezellig. Zeker ook omdat je hier streekgenoten treft die het leuk vinden bandjes te kijken. Voor veel bezoekers is het lekker dicht bij huis.

Teller

Toch hadden de organisatoren op meer mensen gehoopt. De teller is blijven steken bij tweeduizend. In de tent kunnen er maximaal 3750, vertelt mede-initiatiefnemer Martijn Vree. Is het weer soms te mooi? „Zal je net zien: is het zo mooi, dat mensen naar het strand gaan”, zegt Martijn lachend. En collega-organisator Peter Wouters, met een glimlach: „Ach, ik organiseer dit soort evenementen nu een aantal jaar en ik weet één ding: het weer is eigenlijk nooit goed.”

Hoe dan ook is het een zaak van lange adem, de mensen moeten het festival leren kennen, geloven ze. Volgend jaar organiseren ze zeker weer een Kaaspop.

Lekker chillen bij fijne muziek tijdens eerste editie Kaaspop in Alkmaar
Zaterdagavond was het een drukte van belang in de festivaltent.

Het festival speelt zich af in een grote tent. Buiten staan foodtrucks, binnen zijn twee podia aan weerszijden van de tent waardoor de muziek aan de lopende band doorgaat. De bands mogen er zijn. Navarone bijvoorbeeld speelde zich recent in de kijker als de eerste rockband die meedeed aan The Voice. Led Zeppelins ’Whole lotta love’, waarmee ze de jury van het tv-programma wisten te overtuigen, spelen ze nog steeds. Maar ook uit eigen songs blijkt dat ’Zeppelin’ de band heeft geïnspireerd.

Gouwe ouwetjes

Wild Romance lijkt de erfenis van Herman Brood juist iets meer op afstand te zetten. Naast gouwe ouwetjes als ’Saturday night’ en ’Still believe’ is er nieuw eigen werk en spelen ze covers van Iggy Pop (’Home boy’) en Velvet Underground (’Waiting for my man’). Maar bij de inzet van ’Never be clever’ gaan handjes omhoog.

Het spannendst is dan toch weer Jett Rebel, afsluiter van de avond die blootvoets ten tonele verschijnt. Showman en topmuzikant in één persoon, die met slechts een bassist en een drummer aan zijn zijde op zoek lijkt naar complete muzikale vrijheid. Mooi hoor.

Lekker chillen bij fijne muziek tijdens eerste editie Kaaspop in Alkmaar
Zondagmiddag was het door de zomerse temperaturen bij vlagen buiten drukker dan binnen tijdens Victorious.

Zondag was het op het festivalterrein de beurt aan de danceliefhebbers tijdens Victorious met onder anderen Sidney Samson, La Fuente en Freddy Moreira.

Meer nieuws uit Alkmaar

Meest gelezen