Premium

Rondje Kleinkunst: voorstellingen mogen vermakelijk zijn, maar mogen ook een beetje ’schuren’

Rondje Kleinkunst: voorstellingen mogen vermakelijk zijn, maar mogen ook een beetje ’schuren’
Het publiek kwam echt om te genieten.
© George Stoekenbroek
Den Helder

In opperbeste stemming en op hun paasbest gekleed. Het publiek had er duidelijk zin in tijdens het jaarlijkse Rondje Kleinkunst op eerste paasdag.

Bij dit evenement, georganiseerd door Stichting Vrienden van Den Helder, kan men op vier verschillende locaties in de Helderse binnenstad genieten van theater-, cabaret-, en muziekvoorstellingen die elk ongeveer een half uurtje duren.

Tussen de voorstellingen door is er voldoende tijd om naar de volgende locatie te lopen.

Deze vorm van ’theaterhoppen’ blijkt ieder jaar weer onverminderd populair; de kaarten zijn steevast in no time uitverkocht.

Ontspannen sfeer

Nadat de deuren van de diverse locaties – Rik Niks Bodylanguage, Windkracht 13, De Kampanje en Filmhuis Zevenskoop – om 13.00 uur openen, druppelt het publiek al snel binnen.

De vrolijke gezichten en de ongedwongen sfeer vallen direct op. Onder het genot van een drankje wacht men merkbaar opgetogen op de aanvang van de eerste voorstelling om 13:30 uur.

De vier optredens worden dit jaar verzorgd door theatermaker Boy Jonkergouw, cabaretduo Anne en Lisa, theatergroep Piepschuim en Niels van der Gulik met zijn band In Goed Gezelschap. Over de keuze voor de verschillende acts vertelt voorzitter Marcel Karhof van Vrienden van Den Helder: ,,We zoeken wel naar voorstellingen die een beetje schuren. Ze moeten vermakelijk zijn maar mogen mensen ook aan het denken zetten.”

Licht ongemakkelijk

Ter illustratie het optreden van de heren Cor Burger en Robbert Koekoek die samen Piepschuim vormen. Al bij de eerste stappen op het podium zet dit energieke en muzikale duo in op een reactie vanuit het publiek. Het lukt ze direct: de eerste lachsalvo's klinken door de zaal en de sympathie is gewekt. Vol aandacht luistert men vervolgens naar de rest van de voorstelling, waarbij er verschillende liedjes met tot nadenken stemmende teksten ten gehore worden gebracht. Licht ongemakkelijke kwesties worden niet uit de weg gegaan. Tussendoor wordt er gelachen, geklapt en zelfs af en toe meegezongen. Na een laatste rondje applaus lopen de mensen al babbelend naar de volgende optredens.

Gezelligheid troef dus, op deze zonovergoten eerste paasdag in Den Helder. Stichting Vrienden van Den Helder organiseert dit jaar ook Rondo Musica en Klassiek in de Rondte.

Nieuw is het evenement Parade op de Kade, dat op 9 juni plaatsvindt bij Fort Westoever. Persvoorlichter Esther Bijpost van de stichting: ,,Het is de bedoeling dat dit een gezellige familiedag wordt met muziek, theater en natuurlijk lekker eten en drinken. Iedereen is van harte welkom!”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen