Popster-criticus opgepakt in Oeganda

Popster-criticus opgepakt in Oeganda
Kampala

De politie in Oeganda heeft een prominente criticus en potentiële uitdager van president Yoweri Museveni gearresteerd. De onder zijn artiestennaam Bobi Wine bekende muzikant werd opgepakt omdat hij een concert wilde geven dat eerder verboden was door de autoriteiten. De politie zette het concertterrein aan het Victoriameer ten zuiden van de hoofdstad Kampala af en annuleerde het optreden.

Toen Wine de locatie bij zijn privéclub aan het Victoriameer probeerde te bereiken, braken schermutselingen uit. Zijn aanhangers gooiden met stenen naar de politie, die reageerde met traangas en een waterkanon.

De 37-jarige popster, die ook parlementslid is en wiens echte naam Robert Kyagulanyi is, geldt als een van de prominentste critici van Museveni (74). Hij wil meedoen aan de volgende presidentsverkiezing in 2021. Zijn optredens in Oeganda trekken geregeld duizenden fans. De autoriteiten hadden het concert van maandag verboden vanwege niet nader gespecificeerde zorgen over de beoogde veiligheidsmaatregelen.

Mogelijk gemarteld

Na enkele uren werd Wine vrijgelaten. Er is geen aanklacht tegen hem ingediend, zei een politiewoordvoerder.

De popster werd vorig jaar ook al gearresteerd. Toen werd hij naar eigen zeggen gemarteld. Voor medische behandeling ging hij naar de Verenigde Staten. Als gevolg van die aanhouding werd hij nog bekender en populairder.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.