Premium

Elk jaar recordaantal slangeneieren in Waterland

Elk jaar recordaantal slangeneieren in Waterland
Vrijwilligers van de Ringslangwerkgroep Waterland Oost maken broeihopen op Marken.
© Foto Wim Egas
Waterland

Onder een prachtige lentezonnetje gaat een groep vrijwilligers Waterland in om broeihopen aan te leggen voor ringslangen. De kunstmatige nesten blijken een groot succes. ,,We breken ieder jaar het record, we vinden steeds meer eieren.’’

De Ringslangwerkgroep Waterland Oost gaat onder meer aan de slag op Marken, net onder de rook van de vuurtoren. De Amsterdamse stadsecologen Jan van den Berg (61) en Fred Haaijen (62) leiden deze zaterdag in goede banen. ,,Slangen blijven fascinerende dieren”, zegt Van den Berg.

,,Ze roepen altijd een emotie op. Of mensen vinden ze geweldig of ze zijn er doodsbang voor, maar willen ze toch zien’’, zegt hij over de ringslang die ongevaarlijk is. ,,Om een van de drie soorten die in dit land voorkomen in Waterland te hebben, is geweldig.”

Van den Berg: ,,We moeten ze wel een handje helpen. Vroeger hadden de boeren namelijk mesthopen op hun land. Dat mag niet meer vanwege allemaal milieuregels. Die hopen waren echter uiterst belangrijk voor de slangen omdat ze daar hun eieren in legden. Omdat het dus niet meer mag, helpen wij ze een handje door broeihopen aan te leggen.”

Eduard Pröper (49) uit Ransdorp: ,,Mensen zijn inderdaad vaak een beetje angstig voor slangen, maar ik nodig ze uit om eens mee te gaan op een dag als deze. Dan kunnen ze van dichtbij zien wat een mooie wezens het zijn. Ze misschien zelfs even vasthouden. Ze zijn een wezenlijk onderdeel van de natuur en de kringloop van het leven en we moeten ze daarom koesteren.”

De broeihopen die gedurende de dag op verschillende plaatsen in Waterland geplaatst worden, bestaan allereerst uit takken die kruislings over elkaar worden gelegd. Van den Berg: ,,Over de takken gaan paardenmest met houtsnippers, bladafval, stro en gras. Uiteindelijk gaan er emmers water overheen om de broei te bevorderen.”

Kinderen

De hopen worden opnieuw in de meivakantie en in de herfstvakantie neergelegd. ,,Dat doen we vooral omdat er dan veel kinderen meekunnen. Dat zijn toch de toekomstige generaties die de ringslang moeten beschermen. Tijdens de volgende trip halen we de hopen uit elkaar en tellen we de eieren. In 2017 hadden we al een record met iets meer dan 1500 eieren en in 2018 waren het er zelfs bijna 2500.”

Jim Page (7) en Prince van Noort (6) zijn de twee jongste natuurliefhebbers die vroeg uit de veren zijn gegaan om nesten te bouwen. ,,Voor ringslangen”, vertelt Page die eerder ook al mee is geweest om vleermuizen te vangen. ,,We zijn helemaal niet bang voor slangen. Ik wil juist een keertje de scherpe tanden in het echt zien.”

Ze zijn misschien niet bang voor slangen, maar er zijn wel degelijk dieren die ze niet zo leuk vinden. ,,We zijn eigenlijk wel een klein beetje bang voor heel grote spinnen. Heel soms hoor”, vertelt Prince die tot slot laat weten dat hij wel duizend slangen wil zien deze dag.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen