Premium

Nationale Zaaidag voor de bijen in De Hoep: ’Onderweg gooien we de zaadbommetjes’

Nationale Zaaidag voor de bijen in De Hoep: ’Onderweg gooien we de zaadbommetjes’
Nationale Zaaidag in De Hoep.
© Foto Heleen Vink
Castricum

„Jazeker, wij komen ook voor de bijen. Het is een heel belangrijk insect”, gaat Toos Schuijt uit Heemskerk op een houten bankje zitten in de tuin van bezoekerscentrum De Hoep in Castricum

Op tweede Paasdag houdt The Pollinators voor het derde jaar op 22 april de Nationale Zaaidag. Deze organisatie voor ’bestuivende diersoorten’ deelt in heel Nederland gratis zakjes biologisch bloemenzaad uit. Ook PWN-bezoekerscentrum De Hoep doet mee. Allerlei activiteiten staan in het teken van de bij.

Kuubsbak

De grote akker achter De Hoep ligt er nog bruin en kaal bij, net als de heuveltjes rondom het terrein. Een kuubsbak tot de rand gevuld met een mengsel van vochtig duinzand en 16 soorten inheemse bloemenzaden houdt een overvloedige zomerbloemenbelofte in voor bijen en andere bestuivers. De boswachters Dave Nanne en Serena Olij ontvangen een veertigtal bezoekers, oud en jong, die speciaal zijn gekomen om te helpen met het inzaaien van het terrein. Blauwe emmertjes en harkjes liggen te wachten.

„Een bij gaat van bloem tot bloem en neemt daarbij ’per ongeluk’ stuifmeel aan de pootjes mee en dat komt op de volgende bloem op het stampertje”, vertelt Dave.

Hij wijst naar zijn collega Veronique van Meurs die vandaag is verkleed als wilde bij. „Je kan zien dat ze een vrouwtje is want ze heeft een angel achterop haar lijf.”

Hij pakt een flinke hand vol zaadmengsel uit de kist en strooit dat royaal uit, „Kijk zo doe je dat.”

De 10-jarige Mika uit Krommenie is met zijn oudere zus Robin en hun moeder druk aan het zaaien en harken. Thuis hebben ze ook veel bloemen voor de bijen en drie insectenhuisjes.

Na het zaaien gaan ze de informatieborden lezen van Nederland Zoemt. De grote houten borden geven antwoord op vragen als ’Maken alle bijen honing?’ en ’Leven alle bijen als een volk met een koningin?’.

Opgezette bijen

Je leert dat bijengezoem door hun snelle vleugelslag komt, dat alleen vrouwtjesbijen kunnen steken en dat er 360 soorten wilde bijen in Nederland zijn. In het bezoekerscentrum zijn veel van de bijensoorten te zien in een tentoonstelling van opgezette bijen. Tot slot kunnen er nog zaadbommetjes worden gekneed en worden er zakjes biologisch bloemenzaad uitgedeeld voor thuis of elders. De 5-jarige Phylene gaat met haar moeder weer op huis aan. „Onderweg gooien we de bommetjes.”

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen