Premium

ZAP handbal vergeet het af te maken in nacompetitie die nu zo goed als zeker voor Volendam is

ZAP handbal vergeet het af te maken in nacompetitie die nu zo goed als zeker voor Volendam is
Keepster Ellen Overman schreeuwt het uit van plezier na de zege op ZAP.
© Foto Wim Egas
Volendam

ZAP won negen van de laatste twaalf duels in de reguliere reeks. En ook in de nacompetitie waren de Polderse handbalsters behoorlijk op dreef. Na de winst thuis tegen Volendam, zat een nieuwe stunt tegen de oranjehemden er andermaal in. De ploeg uit Breezand, die zaterdagavond met 24-21 van Fortissimo won, vergat echter door te drukken en zag de thuisploeg voorbij komen en voorop blijven, 32-26.

,,Een zogeheten vierpuntenwedstrijd”, zo omschreef ZAP-coach Arthur Langedijk de uitwedstrijd tegen Volendam. ,,Winnen we, dan blijven we in de race voor promotie. Verliezen we, dan wint Volendam zo goed als zeker de play offs.”

Bewust

In het begin leek zijn ploeg zich hier ook terdege van bewust. ZAP schoot uit de startblokken en kwam razendsnel op 0-2. Het had ook 0-5 kunnen zijn, ware het niet dat keepster Ellen Overman van de thuisploeg zich direct wist te onderscheiden. Volendam - dat deze wedstrijd een 1-5 dekking speelde - kreeg wat meer controle en liep uit naar 9-3. De tactiek was speciaal aangepast om meer grip te krijgen op de zestienjarige Kim Molenaar. Zij was in de eerdere twee ontmoetingen ongrijpbaar voor de oranjehemden en kon dus rekenen op persoonlijke dekking. Molenaar: ,,Dat ze voor mij hun speelstijl aanpassen, is uiteraard een groot compliment. Ik scoorde hierdoor inderdaad wat minder makkelijk, maar gelukkig pakte Fleur Reek en Dille Alkemade het goed op.”

Voorsprong

Ze deden dit zelfs zo goed dat ZAP vijf minuten voor tijd op een 21-23 voorsprong kwam. Uit een break kreeg het de mogelijkheid om het gat drie punten te maken, maar opnieuw was Volendam-keepster Overman een sta in de weg. Volendam rechtte de rug en omdat de jonge ZAP-ploeg wat slordige foutjes maakte, kon de nummer drie van de reguliere competitie langszij komen. In de slotfase zetten de Volendamsen zelfs nog een tandje bij en brachten de stand - enigszins geflatteerd - uiteindelijk op 32-26.

Langedijk: ,,We verliezen vandaag niet omdat Volendam veel beter was, maar omdat we zelf te weinig scoren. We hebben geknokt voor wat we waard waren, maar maken uiteindelijk teveel foutjes. Dat is ook niet gek. Iedereen praat over de prestaties van Volendam, maar we zijn vorig jaar zes basisspeelsters kwijt geraakt. Wij spelen dit seizoen met een gemiddelde leeftijd van achttien jaar. Dat is iets om ook eens bij stil te staan.”

Uitblinkster aan de kant van ZAP was wederom Kim Molenaar. Zij vertrekt volgend seizoen naar eredivisionist VZV. Dit terwijl ze ook naar VOC kon en Volendam haar maar al te graag wilde inlijven. ,,Ik heb zeker ook aan Volendam gedacht, omdat het redelijk in de buurt is. Toen dat ter sprake kwam, hoorde ik dat er een aantal speelsters weg zouden gaan en was er veel twijfelachtig. Promotie was ook nog niet zeker.”

Molenaar was teleurgesteld, maar reëel. ,,Mijn doel was dit jaar belangrijk te zijn voor ZAP in de eerste divisie. Dat is gelukt. Het hele team is dit jaar ontzettend gegroeid.” Tegen Volendam kon Molenaar uiteindelijk niet het laatste zetje geven richting de overwinning. Die eer was voor de ’veteranen’ van Volendam, Alyssa Alings, Priscilla Bergman en Anja Tol. ,,Ik vind het echt geweldige speelsters. Ze zijn zo slim en blijven ook als het spannend wordt rustig. Dan merk je bij ons dat we nog heel jong zijn. Dat bepaalde dingen fout gaan die - zeker op cruciale momenten - niet fout mogen gaan. Ik ben uiteindelijk ontzettend trots op de meiden en wat we dit jaar presteren.”

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen