Premium

FC Uitgeest houdt regie over zo begeerde plek vier na zege op AFC’34

FC Uitgeest houdt regie over zo begeerde plek vier na zege op AFC’34
Uitgeest

Een paar uur voordat Feyenoord in Rotterdam concurrent AZ op achterstand zette voor plek drie, deed Uitgeest tegen AFC’34 hetzelfde. De ploeg van trainer Ton Pronk, vooraf met twee punten voorsprong op de zo gekoesterde vierde plek, won met 3-1.

Natuurlijk ging het vooraf in de bestuurskamer over de ’zaak AGB’. Raakt FC Uitgeest nu de tweede periodetitel mogelijk kwijt aan Velsen, als AGB definitief wordt gestraft en diverse duels (waaronder Velsen-AGB) moeten worden overgespeeld? Binnenkort volgt de uitspraak van de tuchtcommissie, maar Uitgeest doet er goed aan de focus op het eigen spel te houden. Want ook een doorgeschoven periodetitel van de kampioen is haalbaar en daarvoor lijkt de vierde plek op de ranglijst afdoende. Deze plek is momenteel in handen van Uitgeest.

De thuisploeg begon furieus. De wedstrijd was pas een paar tellen aan de gang, of Uitgeest stond al op voorsprong. De bal belandde uit een corner bij Stan Vrouwe, die richting het doel kopte. Daan Hamaker, overgekomen van AFC’34, knikte de bal vervolgens simpel in de hoek: 1-0. Deze tik veranderde in een mokerslag toen Mike Olgers vier minuten later uit een snelle aanval de tweede treffer maakte; het was aan goed keeperswerk van Mike Wesselink te danken dat het een minuut later niet al 3-0 stond.

Pas na een kwartier kroop een aangeslagen AFC’34 meer uit zijn schulp en kreeg het beter grip op Uitgeest. Yassir Ben Salah verlengde een verre inworp van Sandro Staal tot doelpunt en vlak voor de rust was AFC’34 via Brian-Paul Tesselaar (kopbal), Tom Groot (onderkant lat) en Martijn Riemersma (net naast) dichtbij de gelijkmaker. Toch kreeg ook de thuisploeg weer een kans, nadat Max Dekker alleen voor doelman Wesselink de bal verkeerd breed gaf op de meegelopen Lester Half. Verdediger Milan Koenders kreeg er nog net een voet tussen.

Vlak na de rust kreeg Uitgeest opnieuw een grote kans nadat invaller Gerben van Rossum alleen voor het doel opdook. Mike Wesselink redde bekwaam. Daarna nam AFC’34 het heft definitief in handen en speelde alles zich af op de helft van de thuisploeg. Tot veel uitgespeelde kansen kwam dit offensief niet. Invaller Sercan Yilmaz, moest een kwartier voor tijd toch echt de 2-2 maken. Alleen voor doelman Sem Bleeker koos hij voor een hoog schoot, waarbij de bal via de onderkant van de lat het veld weer instuiterde.

In de slotfase trok Uitgeest de winst naar zich toe. Daan Hamaker, weer hij, scoorde de 3-1 en dat de 4-1 in blessuretijd uit een counter niet viel, was een klein wonder.

Hamaker, uitgeroepen tot man van de wedstrijd, was tevreden: „Een verdiende winst volgens mij, want met name in de beginfase liepen we over ze heen. We hadden 3-0 en misschien wel 4-0 voor kunnen staan. Later kregen we het wel lastiger en heeft AFC’34 ook kansen gekregen. Tja, altijd leuk ook om tegen je oude club twee te scoren. Het gaat de goede kant op met Uitgeest.” Dat de pas 20-jarige scheidsrechter Florian Lodeweegs uit Castricum de boel prima in de hand had en slechts twee kaarten hoefde te trekken, verdiende naderhand aan beide kanten lof.

FC Uitgeest: Bleeker; Idema, Vrouwe, R. Brouwer, De Wit; J. Brouwer (89. Klaver), Hamaker, Smit, Olgers (40. Van Rossum); Half en Dekker.

AFC’34: Wesselink; Koenders, Aykan, Staal (46. Hulskes), I. Yilmaz; Ben Salah, Van Sluis (46. S. Yilmaz), Riemersma, Groot; El Kaderi (69. Snijders) en Tesselaar.

Meer nieuws uit Sport Kennemerland

Meest gelezen