Anders dan Anders toernooi blijft bestaan

Anders dan Anders toernooi blijft bestaan
Concentratie bij de deelnemers in Abbekerk.
© Foto Marcel Rob
Abbekerk

Het Anders dan Anders toernooi blijft behouden voor de schaaksport. De organiserende vereniging De Pionier uit Abbekerk verdwijnt wel. Dat is de conclusie na een middag schaken in café Het Nieuwe Bonte Paard in Abbekerk, waar maandag het sterkste ééndagstoernooi van West-Friesland plaatsvond.

Althans, dat was in de afgelopen jaren zo, maar de bezetting was dit jaar minder dan anders op het ’Anders-toernooi’. Zowel kwantitatief met 52 deelnemers als kwalitatief, want er deden geen grootmeesters mee. Dus ook niet Dimitri Reinderman, de sterkste schaker die West-Friesland ooit heeft voortgebracht en die daardoor het evenement van extra kleur voorzag. Ook al omdat Reinderman aan geen enkel ander toernooi deelneemt in de regio waar hij is opgegroeid.

De reden van zijn afwezigheid lag wellicht aan de zweem van onduidelijkheid die om het evenement hing. Nog in maart gaf organisator Arnold Velthuis aan zowel met het toernooi te willen stoppen als met de vereniging. Reden was te weinig mankracht: De Pionier heeft nog maar enkele leden, de organisatie kwam daardoor bijna geheel op zijn schouders te liggen. Er kwamen echter steunbetuigingen van schakers die per se wilden dat het Anders dan Anders toernooi door zou gaan. De formule, negen ronden schaken met afwisselend twintig, tien en vijf minuten bedenktijd, blijkt aan te slaan. Vooral ook omdat het snel gaat: je bent slechts een middag kwijt in plaats van een hele dag. Velthuis kreeg gisteren ondersteuning van Jessica Stratmann-Koning, oud-lid van De Pionier. ,,Een toernooi met zo’n grote uitstraling mag niet verloren gaan en dat gebeurt ook niet”, zei ze. ,,Al heeft het mooie weer en het feit dat veel schakers naar een Duits toernooi zijn gegaan wel zijn stempel gedrukt. Ook dat heeft ervoor gezorgd dat het toernooi minder sterk bezet is.”

Van tevoren was al duidelijk dat vier meesters zouden strijden om de eerste plaats van 250 euro. De Alkmaarse nationaal meester Danny de Ruiter had de vorm van de dag: hij versloeg de internationaal meesters Manuel Bosboom uit Zaandam, titelverdediger in Abbekerk en tevens Noord-Hollands kampioen Hing Ting Lai uit Amsterdam en Pieter Hopman uit Middenbeemster. De Ruiter begon met zeven uit zeven, maar verloor in ronde acht verrassend van Heemskerker Richard Schelvis. Bosboom kwam daardoor langszij. In de slotronde wonnen beide spelers, waardoor zij met acht uit negen de eerste twee prijzen deelden. Lai en Hopman werden met zeven punten derde.

Voor De Pionier was dit het dan. De paar leden die de club nog heeft spelen nog een paar potjes in mei en dan wordt de vereniging opgeheven. Wel blijft het toernooi gewoon in het café in Abbekerk gehouden worden.

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen