Premium

Jeugdkoren Classics uit Purmerend en Sandür uit Finland: ontroerend

Jeugdkoren Classics uit Purmerend en Sandür uit Finland: ontroerend
In het blauw het Finse koor, staand het Purmerendse The Classics.
© Foto Wim Egas

Afgelopen week was het Fins meisjeskoor Sandür op uitnodiging van Muziekschool Waterland te gast bij leden van het jeugdkoor The Classics.

Het initiatief voor dit samenzijn kwam van koordirigent Jan Maarten Koeman die tijdens een bezoek in Finland in contact kwam met Ann Catrin Wulff, dirigent van het meisjeskoor. Hoogtepunt van de week zal voor Sandür waarschijnlijk het optreden zijn geweest in de Keyserkerk.

Sandür maakt niet alleen indruk door hun zuivere samenklank. Even imponerend is de discipline. Er wordt uitsluitend gezongen zonder bladmuziek en vaak zonder aanvoering van de dirigent en wanneer een choreografie wordt ingezet is die effectvol.

Dat er geopperd werd dat er veel geoefend moet zijn was een open deur. Het was aan alles te merken. Sandür liet horen hoe veelzijdig het is. Niet alleen in meer volksliedachtig repertoire, dat overigens gezongen wordt in het Zweeds. De taal die in het zuiden van Finland gangbaar is.

Danig voorbereid bracht men ook een vlot lied in het Nederlands met de uitnodigende en goed verstaanbare woorden ’Wie danst er met me mee?’ Aangrijpend was een lied gecomponeerd door dirigent Wulff, waarmee zij eens winnaar werd van een door Unesco uitgeschreven wedstrijd om een lied te schrijven over de rechten van het kind.

Jeugdkoor The Classics uit Purmerend liet natuurlijk ook van zich horen. Apart maar ook samen met Sandür. Apart met een gestroomlijnde ’Cantique de Racine’ van Fauré -met dank aan de drie jongens van het koor- en een ludiek arrangement van de openingstune van de ’Pink Panter’.

Voor een gezamenlijk optreden van de twee koren was Sandür gevraagd om ’Can you hear me?’ in te studeren. Inclusief dovengebarentaal.

Het werd zo mooi! En ontroerend! En oh ja. De meisjes van Sandür zullen toch wel als tegenprestatie The Classics uitnodigen voor een tegenbezoek? Het is het waard!

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen