Terreuraanslagen in Sri Lanka: meer dan 200 doden, onder wie een Nederlandse vrouw (54)

De politie van Sri Lanka op de plek van een van de explosies: een luxe hotel.
© Foto AFP
DEN HAAG

Bij acht aanslagen in Sri Lanka zijn op paaszondag zeker 290 doden gevallen. Volgens de politie in het land raakten 450 mensen gewond bij het geweld in de hoofdstad Colombo. Het geweld had plaats in kerken, hotels en een wooncomplex. De autoriteiten spreken van terreuraanslagen. Onder de slachtoffers is één Nederlander. Onder de doden zijn zeker 37 buitenlanders.

Dat heeft minister Stef Blok van Buitenlandse Zaken gemeld. Het gaat om een 54-jarige vrouw.

Volgens een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken woonde de vrouw in het buitenland, maar niet op Sri Lanka. Ze kwam om bij de explosie in het Cinnamon Grand Hotel in Colombo.

„Spreek afschuw uit over de aanslagen in Sri Lanka op deze Paaszondag. In 1 woord, verschrikkelijk”, schreef Blok op Twitter. „Op dit moment kunnen we bevestigen dat er helaas 1 Nederlander is omgekomen. We staan in contact met de familie van het slachtoffer.”

,,Er worden ook nog negen buitenlanders vermist en er zijn 25 ongeïdentificeerde lichamen die vermoedelijk van buitenlanders zijn'', aldus het Sri Lankaanse ministerie van Buitenlandse Zaken.

24 aanhoudingen

De Sri Lankaanse politie heeft 24 arrestaties verricht in verband met de aanslagen. Dat heeft een woordvoerder gezegd tegen de nieuwssite Newsfirst. Tien verdachten waren zondag overgedragen aan de dienst voor crimineel onderzoek (CID).

Lees ook: In Sri Lanka geboren IJmuidenaar na ontploffingen: ’Het land was net uitgeroepen tot beste bestemming’

Onder de aangehouden personen is de chauffeur van een busje, dat mogelijk is gebruikt om de aanslagplegers te vervoeren. Agenten van het bureau in de wijk Wellawatte rekenden hem in.

Premier Ranil Wickremasinghe zei in een verklaring dat de regering de informatie over een mogelijke aanslag kende. Speciale maatregelen om die te voorkomen zijn echter niet genomen. Inmiddels is het beleid aangescherpt om het land te behoeden voor verdere instabiliteit.

© Foto AFP

Niemand heeft nog verantwoordelijkheid voor de terreurdaden opgeëist.

Zelfmoordterrorist wachtte op buffet

Een explosie in een van de hotels die zondag het doelwit van terreuraanslagen waren, werd gepleegd door een zelfmoordterrorist die eerst geduldig op zijn beurt voor het paasontbijtbuffet wachtte.

De man, die de avond ervoor een kamer in het Cinnamon Grand hotel had genomen, stond met een bord in de hand. Op het moment dat hij zou worden bediend in het overvolle restaurant liet hij de explosieven afgaan, zei een manager van het hotel.

Het restaurant kende zondag een van de drukste dagen van het jaar. „Het was half negen en het was druk. Er waren veel families.”

Buitenlandse slachtoffers

Onder de vele dodelijke slachtoffers zijn zeker 35 buitenlanders. Dat heeft een woordvoerder van het National Hospital in Colombo gezegd volgens de Srilankaanse nieuwssite Newsfirst. Naar dat ziekenhuis zijn 73 overleden personen gebracht en 260 gewonden. De buitenlanders komen uit Denemarken, China, Verenigde Staten, Japan, Pakistan, Marokko, India en Bangladesh.

Ambulances voor een kerk in Colombo.
© Foto AFP

Eerder werd al bevestigd dat naast de Nederlandse vrouw, ook twee Turken en een Portugees om het leven zijn gekomen door de terreurdaden.

Lees ook: Ben je in Sri Lanka of ken je iemand die daar woont? Geef dan alsjeblief gehoor aan onze lezersoproep.

Ikbenveilig

Op de site ikbenveilig.nl hebben zich even na 20.00 uur 647 mensen geregistreerd vanwege de aanslagen op Sri Lanka. Er waren 282 matches: mensen die elkaar op de site hebben gevonden en zo konden laten weten dat ze in orde zijn. Volgens het Rode Kruis is dat een hoog aantal, liet een woordvoerder weten.

De organisatie heeft de website zondagochtend opengesteld, zodat Nederlanders op Sri Lanka hun naasten kunnen laten weten hoe ze het maken. Omgekeerd kan het thuisfront gericht op naam zoeken naar familie of vrienden die in het getroffen gebied zijn.

De site ikbenveilig.nl gaat open bij grote rampen en calamiteiten, om de communicatie in vaak chaotische toestanden makkelijker te maken.

Reisadvies aangepast

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Sri Lanka aangevuld met nieuwe informatie. Reizigers moeten onder meer rekening houden met de avondklok die het land na de aanslagen eerder op de dag heeft ingesteld. Mensen mogen daardoor tussen 18.00 uur in de avond en 06.00 uur ’s ochtends niet de straat op, staat in de toegevoegde passage.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Ook zijn telefoon- en internetnetwerken overbelast. Reizigers moeten rekening houden met extra veiligheidsmaatregelen. „Het vliegveld is open, maar men moet 4 uur voor vertrek aanwezig zijn.”

Eerder op de dag vroeg het ministerie Nederlanders al familie of vrienden te laten weten hoe het gaat en contact op te nemen met hun reisorganisatie, indien ze met een georganiseerde reis zijn. Wie hulp nodig heeft, kan terecht bij de reisverzekeraar of ambassade via telefoonnummer + 31 247 247 247. Buitenlands Zaken geeft ook informatie via het Twitteraccount @247BZ.

Lees ook: Vakantiegangers Chris en Charlotte voelen zich minder veilig in Sri Lanka: ’Een hotel regelen en schuilen’

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen