Premium

Tour d’Heroes (1): Hoogwoudse burgemeester Dirk Hoogenboom geeft 75 jaar na zijn overlijden postuum startschot

Tour d’Heroes (1): Hoogwoudse burgemeester Dirk Hoogenboom geeft 75 jaar na zijn overlijden postuum startschot
Coureurs luisteren tijdens de rondleiding in de barak.
© Foto HMC
Theresiënstadt

De eerste Tour d’Heroes is onderweg van Tsjechië naar Hoogwoud. In acht etappes fietsen jongeren met een ’achterstand in de sociaal-emotionele ontwikkeling’ terug naar huis. Verslaggever Coen van de Luytgaarden doet verslag vanaf de pedalen. Burgemeester Dirk Hoogenboom van Hoogwoud gaf zaterdag postuum het startschot.

Op 850 kilometer afstand van Opmeer en 75 jaar na zijn tragisch overlijden. Hij was er in gedachte bij toen de deelnemers kort voor de start een bezoek brachten aan een voormalig strafkamp in het Tsjechische Theresiënstadt. Nadat er bij Hoogenboom thuis in Aartswoud Joodse onderduikers werden ontdekt, werd hij op transport gezet naar de Tsjechische vestingstad. Daar zou hij echter nooit aankomen want onderweg stierf hij aan uitputting en ziekte.

,,Voor degenen die het wel haalden, betekende het vaak uitstel van executie’’, vertelt de gids aan de in koerskleding gestoken coureurs. Ademloos luisteren ze naar de verschrikkingen die politieke gevangen hier ondergingen. In een barak ter grootte van een kleine huiskamer werden ze met driehonderd mannen en vrouwen samengepropt. Zonder licht, voedsel of water. ,,Met een gemeenschappelijke ton in een hoekje voor hun behoeften’’, horen de leerlingen die zichtbaar onder de indruk zijn. Het is dan ook geen toeval dat deze plek is gekozen als startplaats, zegt begeleider Jacco Glas. ,,Wij gaan de weg terug naar Hoogwoud afleggen.’’

Die heuvelachtige weg terug voltrekt zich onder perfecte omstandigheden. Onder een strakblauwe lucht bij een temperatuur van 23 graden, suizen de Heroes over geasfalteerde hellingen langs torenhoge dennenbomen waar soms nog sneeuw tussen ligt. ‘Zonnebrand smeren’, luidt het advies. Organisator Wiebo Beenen: ,,Met dit mooie weer gaat ook het bouwen van de tenten veel soepeler’’ De kop is eraf. Op naar Hoogwoud, naar de Burgemeester Hoogenboomlaan.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen