Premium

Record aantal deelnemers roeiwedstrijd Slag om de Zaan

Record aantal deelnemers roeiwedstrijd Slag om de Zaan
Roeiers aan de start voor de sloepenrace.
© Foto Erik Rietman
Zaandam

Een recordaantal van 87 sloepen uit heel Nederland op volle vaart door de Zaan. Dat spektakel was zaterdag mee te maken tijdens de zestiende editie van roeirace Slag om de Zaan.

De zon in de lucht en een mooie route over het water bieden de roeiers de perfecte omstandigheden om te strijden voor de winst.

Onder enthousiast gejuich van het publiek, dat plaats heeft genomen op de picknickbanken aan de kade van de Koekfabriek in Zaandam, start de ene na de andere sloep aan de tocht van ruim zestien kilometer over het Zaanse water.

Tijdens de start van de damesploegen, staan roeier Ton van der Gaag en zijn Harderwijkse herenploeg enthousiast te juichen aan de rand van de kade.

„We roeien bij roeiclub MAC en onze damesploeg vaart in de eerste klasse”, vertelt hij trots. „Het zou dus zomaar kunnen dat zij een prijs in de wacht slepen.” Zijn eigen herenploeg vaart in de tweede klasse.

„Wij gaan straks ook starten, maar vallen vaak net buiten de prijzen. Gelukkig zijn de omstandigheden vandaag perfect. Er is weinig wind, het water is rustig en de zon schijnt. De winst, daar gaan we voor.”

Mooie vaarroute

De ploegen varen via de Coenbrug naar de Zaanse Schans en de Zaanbrug in Wormerveer, om vervolgens om te draaien bij de Prins Clausbrug en dezelfde weg weer terug te varen.

„Echt een hele mooie vaarroute”, vindt Van der Gaag. „We kijken tijdens de wedstrijd natuurlijk niet vaak om ons heen, maar als we bijvoorbeeld langs de Zaanse Schans varen, kunnen we het echt niet laten even op te kijken.”

Vieze luchtjes

Dat de Zaan mooi water is om te bevaren, heeft Josee Husslage, mede-organisator van Slag om de Zaan, al vaker gehoord. „We hebben een enquête gehouden waarin we roeiers om hun mening hebben gevraagd, en positiviteit voerde daar de boventoon.’’

,,Alhoewel: roeiers uit andere steden zijn natuurlijk de Zaanse fabrieken niet gewend. Ze vroegen ons of we de volgende keer de stank even uit willen zetten”, lacht Husslage.

Gelukkig werden er genoeg festiviteiten georganiseerd ter compensatie van de stank. Voor de aanmoedigers langs de kant en voor de roeiers die al gefinisht waren, vonden op verschillende plekken langs het water optredens plaats.

Ter afsluiting was er bij de Koekfabriek een barbecue, waar ook de prijzen werden uitgereikt. Bij de dames ging roeiclub Lytse Bear uit Joure er met de prijs vandoor en bij de heren was dat Benwyvis uit Terschelling.

Ton der Gaag en zijn roeiclub MAC gingen met lege handen terug naar Harderwijk.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen