Premium

’Blij dat kermis in Twisk is gered’

’Blij dat kermis in Twisk is gered’
De zweefmolen van kermisexploitant Chris Kramer vormt het middelpunt van de kermis in Twisk.
© Foto Marcel Rob
Twisk

Floortje (7) en Loes (10) Ruijter komen juichend op papa Bram af. Ze hebben een paar kaartjes van de schiettent in hun handen. ,,Wat kan ik kiezen pap, wat kan ik kiezen?’’ Papa telt de gewonnen lootjes en besluit zijn dochters nog een kans met het geweer te geven. „De kosten vallen reuze mee. Dat is hier echt geen rib uit mijn lijf. Ik ben blij dat de kermis in Twisk is gered.”

Het hing aan een zijden draadje. Toen vorig jaar bekend werd dat er misschien geen geld zou zijn voor de traditionele kermis op het Dorpsplein tijdens de Paasdagen, bundelden een paar dorpsgenoten hun krachten. Met een positief resultaat. Op het plein staan zaterdag verschillende attracties te zinderen in de zon. Middelpunt is de zweefmolen van Chris Kramer. „Kijk toch eens hoe leuk. Al die blije gezichten. Ik ben 51 jaar, en kom hier ook al 51 jaar. Dit zou ik voor geen goud willen missen.”

Gezelligheid

Eerst reisde Kramer met zijn ouders mee, nu is hij zelf de baas van de zweefmolen. Voor een bescheiden bedrag van twee euro kan er bij hem een rondje gezwierd worden. „Ach, de ene keer kun je goed geld verdienen, een andere keer gaat het om de gezelligheid. En ik hoef geen Mercedes, ik ben tevreden met mijn bus”, lacht hij.

Fred Wagemaker, een van de mannen die zich hard maakte voor het behoud van de kermis in Twisk kijkt tevreden toe. „Dit is genieten. Hier doe je het toch voor?! Wij zeggen nooit nee. Of niet helemaal... Voor de Playbackshow maandag hadden we te weinig aanmeldingen. Dan moet je iets anders verzinnen. We vertonen nu in het dorpshuis een dorpsfilm uit 1988 van Koninginnedag. De kinderen die zich opgegeven hebben, mogen wel hun act doen.” Wijzend op de draaimolen voor de allerkleinsten. „Deze konden we op het allerlaatste moment nog regelen. Jammer genoeg kan deze maandag niet staan, maar daar hebben we dan een mooi springkussen voor.”

’Altijd prijs’ lonkt de kermiswagen waar kinderen aan een touwtje kunnen trekken. Exploitanten Manuela en Jan de Jager blijven geduldig wachten tot een jonge bezoeker een keuze heeft gemaakt.

’Weinig verschil’

Manuela: „We staan alleen maar op dorpskermissen, omdat dat echt een feestje is. In een grote stad is er veel te veel. Ik combineer dit met werk in de ouderenzorg.” Lachend: ,,Tussen dementerenden en kinderen zit soms weinig verschil.”

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen