Premium

Kinderzitje, stofzuigerslang en nog veel meer troep uit water Helderse sloten gevis

Kinderzitje, stofzuigerslang en nog veel meer troep uit water Helderse sloten gevis
De deelnemers komen met zakken vol afval terug bij de steiger achter de Klimvallei.
© George Stoekenbroek
Den Helder

Het kost enig gegil, gegiechel en gewiebel, maar na een klein kwartiertje zitten zaterdag alle deelnemers van de Plastic Soup Kanotocht in hun kano of kajak. Vanaf Fort Westoever en De Klimvallei gaan in ruim vijftig man het water op om plastic uit de sloten van de stad te halen.

Gewapend met een grote witte zak en afvalprikker gaan ze op pad. Het is de tweede editie van de Plastic Soup Kanotocht. Binnen een paar uurtjes na het aankondigen van de tweede editie van het evenement, kon er geen deelnemer meer bij.

Na tweeënhalf uur dobberen, komen de eerste bootjes terug. ,,Ik heb geen armen meer over”, lacht Natasja (34). Ze is samen met haar dochter Megan (13) op het evenement afgekomen.

,,We komen zelf niet uit Den Helder, maar uit Anna Paulowna. Ik las het op facebook en heb ons gelijk opgegeven”, vertelt ze. ,,Alles zit mee vandaag, het is een mooie dag.”

Potje

Megan vertelt: ,,We hebben heel veel afval gevonden. Een stofzuigerslang, kinderzitje, flesjes, bekers, glazen flesjes en dopjes. Ook dachten we dat we een potje zagen, maar dat was gewoon een schildpad. Die dook gelukkig weer snel weg”, lacht ze. ,,Ja en nu hopen dat we dit thuis ook gaan vasthouden hè, om het afval op de straat gewoon op te ruimen. Het is een kleine moeite”, sluit Natasja af.

Dit jaar waren er, in tegenstelling tot vorig jaar, onderweg al verschillende punten waar de deelnemers hun zakken met afval konden afgeven. Zo stonden er onder andere bij het water naast het politiebureau een aantal vrijwillige gemeenteambtenaren om de deelnemers te ondersteunen.

Meeuwen

,,Ik vind het heel bijzonder hoeveel mensen helpen”, vertelt Walter Bisselink, initiatiefnemer en eigenaar van de kanoverhuur. ,,Ik hoop dat mensen zo bewust worden van het feit dat er veel afval in de sloten ligt. Vooral bij steigertjes. Daar zitten ’s zomers mensen die afval laten slingeren dat later in de sloot belandt. Of bijvoorbeeld de plastic zakken die te vroeg buiten worden gezet. Meeuwen pikken deze stuk, het afval waait weg en uiteindelijk ligt het in de sloot.”

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen