AZ moet na nederlaag bij Feyenoord hopen op Ajax [video]

Theo Brinkman
Rotterdam

Na twee slechte weken, met slechts twee punten uit drie wedstrijden, rechtte AZ zaterdagavond de rug in de Kuip. Dat wil zeggen: één helft. AZ maakte indruk in de eerste helft, speelde sterk en kwam op voorsprong. Daarna was het over en was Feyenoord veruit de betere ploeg.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Door doelpunten van Tyrell Malacia en Robin van Persie won Feyenoord alsnog de wedstrijd (2-1), nadat AZ voor rust op 0-1 was gekomen door Mats Seuntjens.

Die 2-1 deed recht aan de verhoudingen. Feyenoord overrompelde het ver terugvallende AZ in de tweede helft. AZ slaagde er nauwelijks nog in van eigen helft te komen. Pas in de laatste twintig minuten, toen Feyenoord al op 2-1 was gekomen, kwam AZ wat terug in de wedstrijd.

Het was bepaald niet voor het eerst dat AZ een voorsprong uit handen gaf. AZ is dit seizoen landskampioen voorsprong weggeven. Of er een patroon in te herkennen is? ,,Nou, dat weet ik niet, dan zou je al die wedstrijden moeten gaan bekijken. Wat je wel merkt: als er iets gebeurt - een teleurstelling, een tegenvaller - zijn we het vaak te snel ’kwijt’’’, zegt trainer John van den Brom.

Mats Seuntjens schiet op doel, maar zijn schot zal net naast gaan .© Foto ANP/VI Images

Dit keer was dat ten eerste het veel agressievere spel van Feyenoord direct na rust, en ten tweede de vrij snelle gelijkmaker. Iets meer dan vijf minuten na rust schoot Malacia de 1-1 in. Zo was AZ in de eerste tien minuten van de tweede helft ’eraf geblazen’ door Feyenoord, vond Van den Brom.

Door de overwinning kan Feyenoord de derde plaats in de eredivisie niet meer ontgaan. De voorsprong op AZ is gegroeid naar zeven punten, terwijl er nog slechts drie wedstrijden te spelen zijn. AZ zal nu de vierde plaats moeten zien vast te houden en dan hopen dat Ajax op 5 mei de bekerfinale wint.

In dat geval is de vierde plaats goed voor een plek in de voorronde van de Europa League. Verliest Ajax de bekerfinale tegen Willem II, dan moet de nummer vier meedoen aan de play-offs om een Europees ticket (met de nummers 5 tot en met 7).

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Gudmundsson wel, Midtsjø niet

De opstelling van AZ kende twee wijzigingen ten opzichte van de vertrouwde basiself. Linksbuiten Oussama Idrissi was zoals verwacht zijn plek kwijtgeraakt aan Albert Gudmundsson. Na een aantal mindere optredens van Idrissi vond trainer John van den Brom het tijd om iets anders te proberen. Dat werd Gudmundsson.

De andere wijziging was noodgedwongen. Fredrik Midtsjø was namelijk niet fit en kon daarom niet spelen. De Noorse middenvelder was vrijdag op de training geblesseerd geraakt. Hij begon zaterdagavond in de Kuip nog wel aan de warming-up, maar ging voortijdig naar binnen.

Stijn Wuytens

Zijn plek op het middenveld werd ingenomen door Teun Koopmeiners, waardoor er in het centrum van de verdediging een plaats vrijkwam voor Stijn Wuytens. Voor Wuytens was het zijn eerste basisplaats dit seizoen. De Belg was maandenlang geblesseerd. De afgelopen drie maanden kwam hij tot vier korte invalbeurten, meer niet.

Het gebrek aan wedstrijdritme was Wuytens niet aan te zien. Hij speelde een degelijke wedstrijd, totdat hij zich na ruim 65 minuten moest laten vervangen. Hij was leeggespeeld.

Rentree Boadu

Verheugend bij AZ was de rentree van Myron Boadu. De 18-jarige aanvaller kwam halverwege de tweede helft als invaller in het veld. Hij had zeven maanden geleden een enkel gebroken en had sindsdien gerevalideerd. Dit waren zodoende zijn eerste wedstrijdminuten sinds september vorig jaar.

Lees ook: ’Babbels’ bij AZ in de rust, maar na afloop niet meer

Feyenoord-AZ 2-1

36. Seuntjens 0-1, 51. Malacia 1-1, 69. Van Persie 2-1.

Feyenoord: Vermeer; Martina (59. St. Juste), Botteghin, Van Beek, Malacia; Toornstra, Clasie, Vilhena; Berghuis, Van Persie (84. Ayoub), Larsson (87. Van der Heijden).

AZ: Bizot; Svensson, Vlaar, Wuytens (67. Idrissi), Ouwejan; Maher, Til, Koopmeiners; Stengs (74. Johnsen), Seuntjens, Gudmundsson (67. Boadu).

Meer nieuws uit AZ

Meest gelezen