Zaanstad presenteert plan voor smallere brug naar Haaldersbroek

Zaanstad presenteert plan voor smallere brug naar Haaldersbroek
Zaandam

De brug naar Haaldersbroek hoeft niet extra breed te worden voor de komst van de brandweer. Dat bleek pas vrij recent, met als gevolg dat Zaanstad de bewoners nu een heel eind tegemoet kan komen.

De brug is zodanig aangetast door houtrot dat hij niet meer geopend kan worden. Toch duurde het vier jaar om met de bewoners tot overeenstemming te komen over de maat van de nieuwe brug. Nu wordt hij twintig centimeter breder dan de huidige. Net genoeg voor de ambulance om er probleemloos over te gaan.

De gemeente wilde jarenlang een aanzienlijk grotere brug met het oog op de bereikbaarheid voor de brandweer. Toen wethouder Gerard Slegers een laatste poging deed om er met de bewoners uit te komen, bleek dat de brandweer een kleinere wagen heeft, speciaal voor Haaldersbroek. Daarmee verviel de noodzaak om de brug bijna aan halve meter breder te maken.

De bewonersgroep is tevreden met het resultaat. De brug blijft nu een hindernis voor zwaar verkeer en dat is precies wat de buurt wil. Ook is Haaldersbroek tevreden dat de bovenkant van de brug toch van hout wordt gemaakt en niet van staal.

Slegers spreekt tegen dat de toegeeflijkheid van Zaanstad een charme-offensief is naar Haaldersbroek nu de wijk ook steeds meer te maken krijgt met het toerisme op de Zaanse Schans, ,,Dat zijn twee aparte zaken die ook los van elkaar behandeld worden.’’

Over de brug wordt nog een bijeenkomst met de wijk gehouden maar inspraak is dan niet meer mogelijk. ,,Dit is het plan’’, zegt Slegers, ,,en zo gaan we het doen.’’

De brug moet april 2020 klaar zijn.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen