Premium

Opinie: Paleis Soestdijk maakt valse start

Opinie: Paleis Soestdijk maakt valse start
De Parade, aan de overkant van het paleis. Hier staan 120 hotelkamers gepland.
© Illustratie Made by Holland
Baarn

De ontwikkelaar van Paleis Soestdijk kan verder werken aan de plannen om van het landgoed het centrum van innovatief en ondernemend Nederland te maken. Made by Holland, zoals het heet. Maar dat kende wel een valse start.

Want er is nogal wat misgegaan. Het leek de organisatie en wethouder Erwin Jansma (VVD) een goed idee om met een ruimtelijk kader naar de gemeenteraad te gaan, een stappenplan als leidraad voor de verdere ontwikkeling.

De echte plannen komen pas in november in het het bestemmingsplan op tafel. Eén totaal bestemmingsplan wil de raad, en geen twee zoals Jansma en het paleis voorstelden: één bestemmingsplan voor de villawijk in het bos naast het paleis, en één voor de rest van het landgoed.

Het idee daarachter was dat de villawijk dan snel gebouwd zou kunnen worden, om geld te genereren voor de restauratie van het paleis. Het ruimtelijk kader is in december gepresenteerd, de raad had al een rondleiding gehad, dus dachten het paleis en Jansma: geen vuiltje aan de lucht.

Maar toen. Deze maand besprak de raad dat ruimtelijk kader. En dat zorgde alleen maar voor verwarring. Niet in de laatste plaats omdat Made by Holland de impact van wat er op papier stond had onderschat. Teveel is nog onduidelijk, onderzoeken naar mobiliteit en natuur zijn niet afgerond, de plannen laten nog teveel ruimte voor interpretatie over.

Want hoe groot wordt die villawijk op het marechaussee-terrein eigenlijk, en een hotel met 120 kamers aan de overkant van het paleis, is dat niet erg groot? En de overlast voor de natuur en de omwonenden?

De fout die Made by Holland maakte is dat niet al op voorhand duidelijk was hoe de villawijk, het Alexanderkwartier, er uit zou gaan zien.

Vlak voor de gemeenteraad er over zou praten bleek het niet om 65 woningen te gaan, maar om 98. In het rumoer dat daardoor ontstond viel weg dat die 98 woningen evenveel ruimte innemen als die 65, want veel kleinere kavels, en dat de opbrengst even groot zou zijn.

Wat Made by Holland ook niet goed communiceerde is wat het ruimtebeslag zou zijn van dat Alexanderkwartier. Pas deze week bleek dat het zoekgebied niet 6,1 hectare groot was, zoals wethouder Jansma in de debatraad zei, maar in totaal 14,4 hectare.

Terwijl de gemeenteraad zich al rot was geschrokken van die 6,1 hectare; het marechaussee-terrein is immers maar 2,9 hectare groot.

Het was allemaal uit te leggen geweest als Made by Holland de raad beter had geïnformeerd, net als wethouder Jansma overigens die tegen de raad zei dat die 6,1 hectare een zoekgebied was, dat niet per se helemaal volgebouwd zou worden. Want dat is het wel, de geplande woningen hebben een ruimtebeslag van 6,1 hectare.

Maar ook de gemeenteraad heeft steken laten vallen. In het ruimtelijk kader staat op pagina 95 een plattegrond met daarop oranje vlekken die gemarkeerd zijn als ’locatie potentiële nieuwbouw’. Zonder erbij te vermelden hoeveel hectare dat dan is.

Dat bleek pas eerder deze week toen deze krant meldde dat het zoekgebied in totaal 14,4 hectare beslaat. Dat had de gemeenteraad ook kunnen achterhalen.

Het gevolg: strikte kaders waarbinnen het paleis het landgoed mag ontwikkelen. Er is nog geen man overboord, de definitieve plannen komen pas eind dit jaar.

Maar Made by Holland zit wel met een geloofwaardigheids- en mogelijk een financieel probleem. Dat was niet nodig geweest als er beter was gecommuniceerd en beter was opgelet.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen