Verdachte dodelijke brand Hillegom nog in voorarrest

1/3
Hillegom

De 21-jarige Hillegommer die wordt verdacht van betrokkenheid bij de dodelijke brand aan de Stationsweg op 17 januari zit nog vast. Zijn voorarrest is met veertien dagen verlengd.

De man zit in beperking. Dat betekent dat hij met niemand contact mag hebben, uitgezonderd zijn advocaat. In de loop van volgende week wordt bepaald of zijn voorarrest nogmaals wordt verlengd. Mocht dat het geval zijn dan is dat met dertig, zestig of negentig dagen. ,,Maar het kan ook zijn dat er onvoldoende verdenking is om hem nog langer vast te houden. In dat geval wordt hij - al dan niet tijdelijk - op vrije voeten gesteld, maar gaat het onderzoek natuurlijk wel verder’’, zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Het OM wil inhoudelijk weinig over de zaak kwijt. Op vragen over hoe men de man op het spoor is gekomen, waarvan hij precies wordt verdacht en wat hij tot nu toe heeft verklaard, wordt niet ingegaan.

Hoewel dat niet door politie en OM wordt bevestigd, is duidelijk dat de Hillegommer woonde in het afgebrande pand, een tot kamers en appartementen verbouwd dubbel woonhuis op de hoek van de Stationsweg en de 1e Loosterweg. Naar verluidt is de politie een onderzoek naar de Hillegommer gestart omdat in een appartementencomplex waarin hij eerder woonde ook tot twee keer toe een brandje woedde.

De uitslaande brand in de vroege ochtend van 17 januari had dramatische gevolgen. De 27-jarige sterrenkunde-promendus aan de Leidse universiteit Maolin Zhang uit China kwam om het leven. De andere bewoners konden net op tijd aan de vlammenzee ontsnappen.

In de week na de brand werden voor de omgekomen Zhang twee herdenkingsbijeenkomsten gehouden. Een in Leiden en een in Hillegom.

Studiegenoten van de Chinees zetten een online crowdfunding op voor zijn ouders, arme Chinese boeren die niet alleen hun enige kind kwijtraakten, maar ook zicht op een financieel zorgeloze oude dag omdat hun zoon daarvoor zou zorgen. De crowdfunding - die nog altijd doorloopt - heeft inmiddels meer dan 72.000 euro opgebracht; 160 procent van het aanvankelijke doelbedrag van 45 mille. Meer dan 2100 donateurs leverden al een bijdrage. De actie is te vinden op www.steunleiden.nl/project/supportmaolinsparents

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen