Premium

Emoties bij opening Waalenburg: ’blij dat mijn man dit niet meer mee hoeft te maken’

Emoties bij opening Waalenburg: ’blij dat mijn man dit niet meer mee hoeft te maken’
OPENING WAAL EN BURG - TEXEL
De Waal

Veel Texelaars hadden stiekem al een proefritje gemaakt, maar sinds gistermiddag zijn De Staart en het nieuwe fietspad door Waalenburg ook officieel geopend.

Ook al moeten de glooiende oevers nog begroeid raken, voor de omwonenden die uitgenodigd zijn voor een fietstochtje valt er op vogelgebied al veel te genieten. Onderweg hebben ze ruim zicht op kieviten, grutto’s, een lepelaar, een zilverreiger, een blauwe en diverse bruine kiekendieven. En er zitten meer dan tweehonderd paar veldleeuweriken in het waterrijke natuurgebied, vertelt Eric Menkveld van Natuurmonumenten trots. ,,Niks mooier in het voorjaar dan het geluid van veldleeuweriken’’, zegt de boswachter.

De natuur blijkt heel dichtbij tijdens een bezoek aan het heringerichte gebied. Er zijn zes vogeluitkijkpunten, een nieuw fietspad, bankjes en een aantrekkelijk struingebied.

Natuurcentrum De Marel

In september start aan de Nieuwlanderweg de bouw van natuurcentrum De Marel, het Tesselse woord voor grutto. Daar komt ook een werkschuur en een verblijf voor de boswachters. Voor de bezoekers is het belangrijker dat bij het centrum een stuk speelnatuur wordt aangelegd en een wandelpad langs de vele orchideeën van Waalenburg.

Tijdens een stop excuseert Menkveld zich bij de omwonenden voor de overlast tijdens de werkzaamheden. ,,We hebben weinig overlast gehad’’, zegt een groepje inwoonsters van De Waal echter. Op het laatst reden er wel veel vrachtwagens door het dorp. En De Staart was dicht, waardoor een bewoonster van de Schorrenweg vier kilometer moest omrijden. ,,Wij wonen onderaan de Bomendiek en zijn wel bang dat we last gaan krijgen als ze het waterpeil verhogen’’, zegt Hannie Bouwman. Maar dat alles blijkt geen reden tot klagen. ,,We vinden het natuurlijk prachtig’’, besluit Bouwman. Wil van Heerwaarden beaamt dat hartgrondig. ,,Wij waren eigenaar van dit land. Ik ben blij dat mijn man Ben dit niet meer mee hoeft te maken. Zijn familie heeft hier generaties lang land gehad. De emoties gieren door me heen.’’ Ze herinnert zich: ,,Vroeger ging ik met de kinderen picknicken op de Hertenkamp, dat was van ons. Ik ben blij dat het dankzij dit mooie fietspad nu van heel Texel is.’’

In september volgt nog een officiële opening met tal van feestelijke activiteiten voor alle Texelaars.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen