Premium

Omwonenden faliekant tegen bouw appartementen op plek van voormalige apotheek De Meeuw in Purmerend

Purmerend

Omwonenden van voormalige apotheek De Meeuw aan de Meeuwstraat in Purmerend zitten niet te wachten op het plan om daar een complex met elf appartementen te bouwen. Bijna alle bewoners van de Meeuwstraat en de Sternstraat hebben een petitie ondertekend om het plan tegen te houden, zegt bewoner Ronald Sarfaty.

Samen met twee andere omwonenden vertegenwoordigt hij de buurt in hun verzet tegen het bouwplan van projectontwikkelaar Het Groene Land.

Die heeft inmiddels met de gemeente een overeenkomst gesloten voor de bouw van elf appartementen verdeeld over vier bouwlagen. Vorig jaar konden de omwonenden al kennisnemen van een schetsontwerp. Dat leverde toen al de nodige protesten op. Het gaat ten koste van het karakter van de buurt, privacy en zonlicht.

,,De apotheek stond al een tijdje leeg’’, zegt Sarfaty.

,,De buurt was als de dood dat er iets zou gebeuren dat een grote impact zou hebben op de straat. We hadden net de hele affaire achter de rug met het Horizon College in het Karekietpark, verderop in de buurt, dat ons door de strot is gedrukt. De bewoners willen geen woningen op deze plek, zeker niet op deze manier. Het gebouw is een bedrijfspand, en daarom moet het bestemmingsplan worden gewijzigd om woningen mogelijk te maken. Bijna alle bewoners van de Meeuwstraat en de Sternstraat hebben een petitie ondertekend tegen de wijziging, 98 procent.’’

De bewoners zien liever dat een ander bedrijf zijn intrek neemt in de voormalige apotheek. ,,Momenteel zit er tijdelijk een verloskundigenpraktijk in. Een advocaat, tandarts of administratiecollectief is ook prima. Maar niet iets dat ten koste gaat van de rust in de straat. Wij willen gewoon dat het niet verandert.’’

De gemeente voert aan dat het plan kan bijdragen aan de doorstroming, zodat er weer sociale huurwoningen beschikbaar komen. Dat gaat er bij Sarfaty niet in. ,,Eerst waren het seniorenwoningen, en in de nieuwe overeenkomst tussen de ontwikkelaar en de gemeente zijn het ineens huurwoningen in het middensegment. Iemand gaat echt niet een sociale huurwoning verlaten voor een appartement van 900 euro.’’

De bewoners rekenen op steun vanuit de Purmerendse politiek. ,,Als 98 procent van de omwonenden het niet wil, dan moet het niet gebeuren.’’ Verschillende politieke partijen waren aanwezig tijdens de presentatie van de bouwplannen, maar sindsdien hebben de omwonenden weinig meer gehoord. Jammer, vindt Sarfaty.

,,We hebben de Stadspartij en de VVD onze mening laten weten, maar daar hebben we nooit een reactie op ontvangen. Hoeveel moeite is het nou om een mailtje terug te sturen? Leefbaar Purmerend biedt ons wel een luisterend oor.”

Wanneer het plan op de agenda van de commissie stedelijke ontwikkeling en beheer komt te staan, is nog niet bekend.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen