Demonstranten Shell-kantoor mogen naar huis

Demonstranten Shell-kantoor mogen naar huis
Den Haag

De ongeveer twintig klimaatdemonstranten die vrijdagochtend waren opgepakt bij een protest voor het hoofdkantoor van Shell in Den Haag zijn vrijgelaten. Dat heeft een woordvoerder van de organisatie Extinction Rebellion laten weten. Twaalf van hen hadden volgens de politie vernielingen aangericht en acht anderen hadden niet geluisterd naar opdrachten van agenten.

In de ochtend kwamen enkele tientallen klimaatactivisten samen bij het Shell-kantoor. Sommigen lijmden zich vast aan de deuren bij de ingang. Op de ramen werden leuzen geschreven, op de grond lagen mensen in bodybags en op de trappen lag nepbloed. Ze demonstreerden tegen de wat zij noemen ,,klimaatontwrichtende acties van de olie- en gasmultinational''. Volgens hen maakt het bedrijf zich schuldig aan ,,grootschalige ecocide''.

De demonstranten noemen zichzelf Extinction Rebellion (XR) naar een Britse actiegroep die de afgelopen week protestacties in Londen heeft gehouden. De organisatie wil dat meer wordt ondernomen tegen klimaatverandering.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.