Premium

Lift Haarlemse seniorenflat 35 keer kapot sinds september

Lift Haarlemse seniorenflat 35 keer kapot sinds september
De bewoners van de flat zijn de problemen met hun lift meer dan zat.
© United Photos/Paul Vreeker
Haarlem

De bewoners van de seniorenflat aan de Rijksstraatweg in het noordpuntje van Haarlem worden er moedeloos van. Om de haverklap is hun lift kapot.

,,Deze keer ging de lift maandag kapot, donderdag in de avond was hij gemaakt en vrijdagochtend was het weer mis”, vertelt Arnold Verdam die zijn vriendin Bea van Leeuwen helpt en zich als woordvoerder heeft opgeworpen. ,,Er wonen hier allemaal oudere mensen, een aantal van hen is slecht ter been of ernstig ziek. Die zijn echt aangewezen op de lift.’’

,,Je kunt het kort of lang zeggen, maar het is een ramp”, valt een flatbewoonster hem bij. ,,Er zijn mensen die al dagen niet naar buiten zijn gegaan, omdat de trap hen veel te zwaar valt.” Een andere buurman vertelt hij hoe voor de buren regelmatig boodschappen haalt. ,,Gelukkig zijn we in deze flat goed met elkaar. We helpen elkaar, maar dit zou toch niet mogen gebeuren.”

Ziek

Verdam is op onderzoek uitgegaan en weet dat de lift sinds een renovatie in september vorig jaar zeker al 35 tot veertig keer kapot is geweest. ,,En dat zijn alleen de keren dat de monteurs iets hebben opgeschreven.’’ De vrijdag voor Pasen zijn drie monteurs bezig om de lift nog voor het weekend weer aan de praat te krijgen. ,,Hij moet het weer gaan doen”, zegt een van hen.

De problemen met de lift staan niet op zichzelf, weet Verdam. De lift in de hoge flat pal naast de seniorenflat doet het ook niet, terwijl de liften in het complex aan het Nieuw Guineaplein ook stilstaan. ,,Het zijn allemaal gebouwen van Ymere.”

Een woordvoerder van de woningcorporatie herkent de problemen. ,,Het lijkt wel of er een duiveltje in de lift zit”, zegt hij. De problemen zijn ontstaan door een aanpassing in de aansturing van de liften. ,,Als een onderdeeltje niet goed functioneert, dan valt de hele lift stil. En de onderdelen die we nodig hebben om de storingen op te lossen, hebben we niet zomaar binnen.” Volgens hem is er na de laatste storing met spoed een onderdeel uit Italië naar Nederland overgevlogen. ,,Want het kan natuurlijk niet dat mensen aan huis gebonden zijn, omdat de lift het niet doet. Als de problemen aanhouden dan moeten we misschien een noodlift plaatsen.”

Voor bewoonster Joke Meijer zijn de liftproblemen extra zuur. ,,Ik heb ook een indicatie gekregen om hier te komen wonen, juist omdat er een lift in het complex zit. Vanwege hartproblemen en reuma kan ik niet teveel trappen lopen. Ik moet iedere week naar de dokter voor een injectie en dat wordt nu heel moeilijk.” Lenie Bijl wijst op haar dikke knieën. ,,Traplopen gaat niet. Ik heb artrose in mijn knieën en die zijn nu helemaal opgezwollen.” Andere bewoners liggen langer in het ziekenhuis of komen de deur niet uit, omdat ze traplopen met hun broze gezondheid niet gaat. ,,Het enige voordeel dat ik kan bedenken, is dat we elkaar goed leren kennen.”

Meer nieuws uit Haarlem

Meest gelezen