Premium

Lijnbussen nemen de noodbrug tijdens werkzaamheden Zaanbrug

Lijnbussen nemen de noodbrug tijdens werkzaamheden Zaanbrug
Wormer

Tijdens de werkzaamheden voor het vervangen van de Zaanbrug rijden de bussen over de noodbrug en gaat de maximumsnelheid op de Ned Benedictweg omlaag.

De PvdA kwam eind vorig jaar met het voorstel om verlaging van de maximumsnelheid op de Ned Benedictweg aan te kaarten bij de provincie Noord-Holland, die eigenaar is van de weg. De partij stelde toen dat de kwetsbaarheid is toegenomen, omdat de nieuwe woonwijk Wormervelden daar ligt en nog uitbreiding plaatsvindt.

Het gebeurt eerder dan gedacht en om een andere reden. ,,De snelheid daar verlagen levert een kostenbesparing op’’, zegt wethouder Rob Berkhout van Wormerland. Als de Zaanbrug buiten gebruik is - dat duurt ruim een jaar - verloopt de ontsluiting namelijk via de Prins Clausbrug, de Ned Benedictweg (N514) en de provinciale weg N246. Op dit moment is de N514 nog een 80-kilometerweg. Berkhout: ,,Als we die afwaarderen naar een 50-kilometerweg, hoeven de aanpassingen voor het verkeer op deze omleidingsroute minder ingrijpend te zijn.’’

Wat ook voordelig is, is dat het openbaar vervoer gebruik gaat maken van de noodbrug die tijdelijk naast de Zaanbrug komt te liggen. Berkhout: ,,Die noodbrug was bedoeld voor voetgangers en fietsers en voor de hulpdiensten. De lijnbussen zijn te groot en te zwaar. Dat gaat niet. Inmiddels is bekend dat in die periode met kleinere busjes gereden wordt.’’

Het scheelt in de kosten dat de lijndiensten niet de langere en drukkere omleidingsroute hoeven te volgen. En bijkomend voordeel is dat het op de verkeersmaatregelen bespaarde bedrag kan worden toegevoegd aan het budget (28 miljoen) voor vervanging van de Zaanbrug.

De aanbesteding loopt. Deze zomer wordt bekend gemaakt welk bedrijf de Zaanbrug gaat bouwen. Die zou in 2021 af moeten zijn.

Meer nieuws uit Zaanstreek

Meest gelezen