Oud Medemblick start actie voor monument de Munt

Medemblik

De Oudheidkundige Vereniging Medenblick start, nu het seizoen begint, een crowdfundingactie om geld in te zamelen voor een monument als herinnering aan de Medemblikker Munt.

De Muntstraat en sporthal De Munt herinneren als enigen nog aan de plek waar in Medemblik in de periode 1655-1871 een slordige 28 miljoen munten geslagen werden. Jarenlang stond de muntboom op deze locatie, waarin een kunstenaar kunstig munten had gekerfd. Deze trok veel toeristen, maar de afgeknotte iep is door de tand des tijds aangetast en verdwenen.

Contouren

Kunstenaar Peter Koelemeijer heeft op verzoek van Oud Medemblik een monument ontworpen, waarin de contouren van het oude muntgebouw en drie prominente Medemblikker munten te zien zijn. Het moet een hardstenen plateau van 25 centimeter hoog zijn. Het moet geen flutmonument worden, benadrukt Ad Gieling van de vereniging. Een flink tijdje is gebakkeleid met de gemeente, maar nu is er dan toestemming. Nu het geld nog, een kleine dertig mille.

Heringericht

Daarom staat de start van het seizoen, zaterdag in een heringericht museum in het oude stadhuis, in het teken van de sponsoractie. Wethouders Nederpelt en Kuipers zijn bewust uitgenodigd, maar ook bedrijven worden aangeschreven, met aanbevelingsbrieven van prominente Medemblikkers in de hand.

Ook in het museum zijn oude munten te zien. Gieling; ,,Je vindt ze overal ter wereld. De Munt verdient een bijzondere plek in de stad.’’

Wie wil bijdragen kan de oudheidkundige vereniging benaderen.

Meer nieuws uit West-Friesland

Meest gelezen