Premium

ACON crosst halve eeuw en heeft perspectief voor komend decennium

ACON crosst halve eeuw en heeft perspectief voor komend decennium
Klaas Veldhuisen tussen Rina (links) en Erica Smit, popelt om het hek bij de ACON te openen.
© Foto Nick Maarsen
Sint Maarten

De ACON laat al een halve eeuw van zich horen. Eerst in de kop van Noord-Holland, vervolgens landelijk en nu ook met een internationale doorklank. Eerste paasdag, tijdens de openingsrace van het nieuwe seizoen wordt aandacht geschonken aan het vijftigjarig bestaan van de Sint Maartense autocrossclub.

Niet alleen het verleden wordt zondag herdacht, want de ogen van het bestuur blijven gericht op de toekomst. De eerste manche in de Formule 1-klasse staat daarom in het teken van jonge rijders. Stockcarcoureurs onder 25 jaar zullen daarin de krachten met elkaar meten.

In verband met de mijlpaal van vijf decennia bestaansrecht zijn drie ACON-oprichters die er 7 maart 1969 bij waren uitgenodigd voor het jubileumtreffen. De organisatie hoopt op de aanwezigheid van de Schagenaars Peter van Muijen en Siem Groot als ook de komst van Jaap Schilder uit ’t Zand.

,,Ja we zijn nu een gezonde vereniging’’, vertellen de zussen Rina (57) en de acht jaar jongere Erica Smit uit Tuitjenhorn, die de penningen begeren. Beiden is het autocrossvirus met de paplepel ingegoten, als dochters van het altijd voor de ACON actieve, inmiddels overleden, echtpaar Piet en Willy Smit.

Flyerend

Als kind ging Rina mee om de races flyerend te promoten en ze stond, tien jaar oud, al in de fristent langs de baan. Erica bleef in haar vroege jeugd buiten beeld op wedstrijddagen en werd bij familie ondergebracht’. ,,Mijn carrière begon later bij de toiletwagen.’’

En vanzelfsprekend voerden beiden daarna allerlei klussen uit, nadat in 1977 het crosscircuit bijna in de achtertuin van de ouderlijke woning aan de Westfriese Zeedijk bij Eenigenburg was aangelegd.

Strobalen

In de periode ervoor werd op verschillende plaatsen in de regio gekoerst op de traditionele weilandrondjes, tussen oude banden en strobalen. ,,Vader was secretaris, moeder penningmeester en ons huis was het inschrijfadres voor de races. Het was altijd druk. Waar we verder geen jeugdtrauma aan hebben overgehouden.’’

De dames Smit, beiden in de zorg werkzaam, namen in 2005 als bestuursleden de financiële huishouding van de ACON over. En verrichten daarnaast in groot gezinsverband meerdere taken.

Langst

Het langst aanwezige bestuurslid van de crossvereniging is Berkhouter Klaas Veldhuisen (61 ) Als actief coureur bij wedstrijden in Sint Maarten werd hij in 1990 gevraagd voor deze taak. Sinds de beëindiging van zijn race-carrière – achtereenvolgens in de stockcar-, sportklasse 2000- en kevercategorie – zorgt hij voor een geordende baanopkomst van geplaatste rijders bij de manche- en finaleritten.

Veldhuisen, die dagelijks een supergrote betonpompcombinatie bestuurt, is in het rennerskwartier een markant persoon en kent zijn pappenheimers. Hij sluit vanaf heden de baan af met twee nieuwe stalen deuren tijdens de racepartij. Uit veiligheid voor de crossers en speciaal voor de rechtsom rijdende gastdeelnemers in de nieuwe saloon stockcargroep.

Veldhuisen’s toekomstvisie: ,,We kunnen nu gegarandeerd door tot 2030, dat is heel mooi voor alle crossklassen. En zelf kan ik blijven genieten van prachtige gevechten.’’

Eerste start 11.30 uur, kassa’s om 9.30 uur open en daar speciale jubileumhoodies ACON 1969 verkrijgbaar. Entree € 10 en jeugd tot 12 jaar € 2.

Meer nieuws uit Sport Schagen

Meest gelezen