Premium

Toch applaus in plaats van hoon voor dramatisch gestarte voetballers FC Volendam [video]

Toch applaus in plaats van hoon voor dramatisch gestarte voetballers FC Volendam [video]
Volendam

De supporters van FC Volendam hadden na afloop van het duel tegen NEC applaus over voor hun ploeg. Dat mocht door de Noord-Hollandse voetballers als een kleine overwinning worden opgevat. Want na de dramatische beginfase leek voor de thuisploeg lange tijd slechts hoon te zijn weggelegd.

Dat NEC door een treffer van Jonathan Okita in blessuretijd (en in buitenspelpositie) alsnog de echte zege wegkaapte (2-3) deed pijn, maar dat leed was snel verwerkt. Voor Volendam staat er in de laatste vier competitierondes tenslotte niets meer op het spel.

De ploeg van trainer Hans de Koning heeft zich voorgenomen in de slotwedstrijden van de competitie het de tegenstanders lastig te maken. Een voornemen dat vrijdagavond aanvankelijk tot woorden beperkt leek te blijven. Na 33 seconden voetballen stonden de gasten al op voorsprong, acht minuten later leek de wedstrijd beslist.

Toch applaus in plaats van hoon voor dramatisch gestarte voetballers FC Volendam [video]
Rodney Antwi bracht met een treffer FC Volendam terug in de wedstrijd, maar moest zich vlak voor tijd laten vervangen omdat zijn schouder uit de kom was geschoten.
© Orange Pictures/Fred Rotgans

De dit seizoen ook niet bijster verwende supporters uit Nijmegen begonnen al met een klein feestje. Gestart als titelkandidaat moet de ploeg alle zeilen bijzetten om in ieder geval nog de play-offs te halen. Trainer Jack de Gier werd onlangs vervangen door Ron de Groot. Sindsdien pakken de Nijmegenaren in ieder geval punten. Al viel de droomstart in Volendam moeilijk aan de trainerswisseling te koppelen.

Laconiek

De openingstreffer van Mike Ndayishimiye had namelijk niets te maken met tactische keuzes. De spits profiteerde dankbaar van het feit dat Robin Schouten - niet voor het eerst dit seizoen - te laconiek uitverdedigde en ook bij de treffer van Ferdy Druijf was veel aan te merken op de defensieve keuzes van de thuisploeg.

Met de twee treffers leek de wedstrijd gespeeld. Weliswaar kregen Schouten (vlak voor rust) en Nick Doodeman (zevende minuut van de tweede helft) een goede mogelijkheid om de marge terug te brengen tot een treffer, maar de dreiging voor het doel van Jordi van Stappershoef was minstens net zo groot. Het gevoel dat er voor de thuisploeg nog iets te halen viel bleef weg. Tot Dodeman in de 62e minuut profiteerde van een defensief geklungel aan Nijmeegse kant en Rodney Antwi de 1-2 liet aantekenen.

Angst

Ineens werd op het veld onderstreept dat alleen NEC iets te verliezen had. Waar bij de thuisploeg het geloof terug was, nam aan Nijmeegse kant de angst toe. ,,Volendam verdiende op dat moment de gelijkmaker’’, gaf De Groot na afloop toe. ,,Langs de kant voelde je dat de 2-2 eraan zat te komen.’’

Het was Anthony Berenstein die de gelijkmaker voor zijn rekening nam (2-2). ,,Op dat moment moesten we de vraag beantwoorden: Zijn we tevreden met het gelijkspel?’’, keek De Koning terug. ,, Of proberen we de mensen nog iets te bieden. We hebben voor het tweede gekozen en kregen het deksel keihard op de neus.’’

Het was Okita, die zich tot matchwinner kroonde. ,,Wij hebben vandaag alle geluk van de wereld gehad’’, gaf De Groot toe. ,,,Niet alleen scoorden we in blessuretijd, maar Jonathan stond volgens mij ook nog buitenspel.’’

De Koning baalde van de late 2-3, maar nog meer van de dramatische start.

,,We hebben de wedstrijd vandaag verloren in de eerste tien minuten. Door op twee momenten niet mannelijk te verdedigen. Op dat moment zat ik kokend van woede op de bank. Gelukkig pakten we het daarna voetballend aardig op. In de rust heb ik de jongens de vraag gesteld: Wat willen jullie? Gaan we op dezelfde voet verder, of proberen we er nog wat van te maken? De spelers kozen voor het laatste. En hebben dat na rust op het veld ook in praktijk gebracht. Het is jammer dat we opnieuw met lege handen staan, maar over de inzet en het spel in de tweede helft kan ik niet klagen.’’

FC Volendam-NEC 2-3

1. Ndayishimiye 0-1, 9. Druijf 0-2, 62. Antwi 1-2, 76. Berenstein 2-2, 90. Okita 2-3.

FC Volendam: Van Stappershoef, Schouten, Tol, Bäly (75. Eerdhuizen), Smal, Visser, Doodeman, Veerman, Berenstein, Kok (58. Murkin), Antwi (87. Runderkamp).

NEC: Branderhorst, Joppen, Bruijn (58.Romery), Van den Berg, Wolters, Dijkstra, Labylle, Bossaerts, Ndayishimiye (90+1. Kvida), Druijf, Okita.

Meer nieuws uit FC Volendam

Meest gelezen