Premium

De Green Egg is de baas bij bar & grill Roast in Hilversum

1/2

Grote borden langs de weg kondigen het nieuwe restaurant aan als ’bar & grill’. Dat zal betekenen dat ze klaar zijn voor het grote publiek. De naam Roast maakt in ieder geval nieuwsgierig. Na het tv-programma Roast op Comedy Central (waarin een bekende Nederlander leuk bedoeld compleet wordt afgekraakt, ofwel ’geroast’) is de naam ook wel een beetje gek. En dat op de plek van het ooit zo klassieke en legendarische restaurant Hof van Holland zat.

Het is een barbecue-restaurant, weten we, maar gelukkig voor de bovenburen staan er geen barbecues op het terras. Dat vlees een belangrijke rol zal spelen, lijkt ons vanzelfsprekend. Bij binnenkomst zien we achter een glazen wand drie Green Eggs staan, een keramische barbecue waarmee vlees, vis en groente langzaam gegaard kan worden. Deze barbecue is hier de baas.

Het voormalige restaurant Luno heeft met dezelfde eigenaar een metamorfose ondergaan en is sinds 1 maart weer open. De (te) grote ruimte is nu opgedeeld, door de bar, maar ook door plantenbakken en aparte zitjes. Het ziet er gezellig uit, huiselijk, in retro-sfeer met veel blank hout en planten. Er loopt zelfs een huiskat rond, die nieuwsgierig op een lege stoel springt om op tafel te kijken.

Bankstel

De dames die de bediening op zich nemen, doen dat vriendelijk en met aandacht. We zien bij een glas rode wijn hoe er om ons heen genoeglijk wordt gedronken en gegeten. Achter ons twee dames aan een fraai ogende salade, op een bankstel zit een stel aan een wijntje met snackjes en ook buiten zit een groepje gasten aan een wijntje. De hele avond komen er nog mensen binnen. Het is er levendig met muziek die misschien iets aan de harde kant is. Voor wie op stap is met mensen die niet zo goed ter been zijn is het fijn te weten dat de toiletten hier op de begane grond zijn.

Dan de menukaart. Nee, het is niet alleen vlees dat hier wordt geserveerd. Er zijn zeven voorgerechten (o.a. ook coquilles, carpaccio), zeven hoofdgerechten met vlees, twee keer vis en drie keer vegetarisch.

Heel opvallend is dat bij de hoofdgerechten de prijzen van de gerechten zijn weergegeven per ons. Huh? Dat betekent rekenen. Voor een warm gerookte prime-rib staat er een 8, voor spies van kippendijen 6,5. Maar hoeveel een ’normale’ spies van kippendijen weegt? Gelukkig krijgen we uitleg. Voor een ’Flat iron’ (8) adviseert de vrouw van de bediening zo’n 250 gram, dan kom je dus op 20 euro. Mijn tafelgenoot vindt 200 gram wel genoeg. Ik bestel twee spiesen en zie (215 gram) 13,91 euro op de rekening terug.

Ik waag me dus niet aan de ’Road kill chicken’, die 2 euro per ons kost, maar al gauw zeker een kilo weegt. Dat vind ik voor één persoon wat veel van het goede.

Gemasseerd

En ook de Japanse Wagyu beef (35 euro!) vinden we iets te gortig, al zal zo’n entrecote doordat de beesten gemasseerd zijn wel heel mals moeten zijn. Nee, deze kost zelfs geen 35 euro per ons, maar per 80 gram, lezen we. De vegetarische kaart biedt gevulde pompoen, groenteboer (gegrilde avocado, brood, humus, paprika, bloemkool en witlof) en gebakken bloemkool steak met kaas (16). We worden erop gewezen dat groenten en sauzen er apart moeten worden bijbesteld, om voedselverspilling tegen te gaan. Prima.

Vooraf heb ik de gegrilde portabella (8 euro), die ondanks de vulling van gepofte paprika en de Taleggio kaas, die eroverheen is gesmolten, koud wordt geserveerd. Jammer, al is hij smakelijk. Mijn tafelgenoot heeft de steak tartaar (11) waar de sjalot, peterselie en kappertjes al door het vlees zijn gemixt. Opvallend, maar met een veeg truffelmayonaise en een kwarteleitje erbij zeer smakelijk.

Dan het vlees en de kip, die stoer op een plankje worden geserveerd. We vinden ons vlees allebei voortreffelijk gegaard. De kippendijen met ketjap-lak zijn heerlijk. De gemengde kruiden die los op de plank liggen zijn er niet eens bij nodig, maar maken het misschien toch nog wel extra lekker. De ’Flat iron’ (Amerikaans rundvlees) is ook al superlekker. Ook lof voor de heerlijke (gekruide) frieten en de gebakken lof, die precies de goede bite heeft.

Chocoladebol

Uit de vier nagerechten op de kaart kiezen we een bombe van frambozenchocolade (9) en de clafoutis (9). De chocoladebol is keihard, daar kom ik met m’n vorkje niet doorheen, dus ik leg hem op z’n kop om van de vulling, de pure chocolade met framboos en amandelschaaf te smullen. Om het halve bolletje klein te krijgen, had ik graag nog een mesje of vorkje gehad. De clafoutis, het taartje met amarene kersen, smaakt ook goed. Het ijs dat erbij komt is wat minder, we kennen ijs uit fabrieksverpakking dat smakelijker is.

We rekenen in totaal 101,75 euro af. Voor de steak (223 gram) 17,84 en voor het flesje wijn 27 euro. Dit nieuwe restaurant op de Kerkbrink mag er zijn. Het eten is goed, de sfeer en de plek zijn leuk. Daarmee heeft de Kerkbrink met inmiddels drie nieuwe horecazaken een flinke boost gekregen.

Meer nieuws uit Gooi

Meest gelezen