AZ sluit seizoen niet af tegen PSV maar tegen Excelsior, door verrassende prestaties Ajax

AZ sluit seizoen niet af tegen PSV maar tegen Excelsior, door verrassende prestaties Ajax
Guus Til (rechts) in duel met Ajacied Frenkie de Jong tijdens AZ-Ajax, vorige maand.
© Foto ANP
Alkmaar

AZ sluit het seizoen niet af met een thuiswedstrijd tegen PSV, maar met een uitwedstrijd tegen Excelsior. Dat is het gevolg van de maatregel die de KNVB heeft genomen. De voetbalbond heeft de gehele voorlaatste speelronde van de eredivisie verplaatst.

De maatregel was nodig omdat Ajax tegen alle verwachtingen in de halve finale van de Champions League heeft gehaald. Daarin speelt het op dinsdag 30 april tegen Tottenham Hotspur.

In het oorspronkelijke competitieschema stond de voorlaatste speelronde gepland op zondag 28 april. Dat zou betekenen dat Ajax op zondag 28 april tegen De Graafschap moest en dan op dinsdag 30 april tegen Tottenham Hotspur. Daarmee zou niet worden voldaan aan de afspraken die de clubs voorafgaand aan het seizoen hebben gemaakt met de KNVB. Die afspraken zijn dat clubs minimaal twee volledige dagen rust moeten hebben tussen twee wedstrijden.

Andere oplossingen dan de volledige speeldag verschuiven, zag de KNVB niet. Gevolg is dat de speelronde van 28 april wordt verplaatst naar woensdag 15 mei, drie dagen na de oorspronkelijk laatste speeldag op zondag 12 mei.

Eric Gudde, directeur betaald voetbal, zegt op de KNVB-website: ,,Bij de totstandkoming van de speeldagenkalender zijn de wensen van de clubs geïnventariseerd. In gezamenlijkheid werd besloten dat het schrappen van een midweekse speelronde voorrang moest krijgen ten opzichte van die heel kleine kans dat een van de clubs zo ver zou komen in de Champions League. Nu dit met Ajax toch het geval is, blijkt dat er aan het eind van het seizoen geen ruimte meer is om eenvoudig met eredivisiewedstrijden uit te kunnen wijken naar alternatieve data.’’

Voor AZ ziet het resterende programma er nu zo uit:

Zaterdag 20 april: Feyenoord-AZ (20.45 uur)

Dinsdag 23 april: AZ-Heracles (19.45 uur)

Zondag 12 mei: AZ-PSV (14.30 uur)

Woensdag 15 mei: Excelsior-AZ (19.30 uur)

Meer nieuws uit AZ

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons