Automatisch fietslicht van Bertrand Russel College Krommenie wint Steam Cup

Het winnende team van Bertrand Russell College© Foto Menno Ringnalda

Van onze verslaggever
Krommenie

Een team van het Bertrand Russell College uit Krommenie heeft met een fietslicht dat automatisch aangaat als het donker wordt, de Steam Cup Challenge gewonnen. De prijs is een dagje naar Walibi Flevo.

De leerlingen maakten de fietsverlichting via een ’micro:bit’, een eenvoudig te programmeren minicomputer. Dit idee viel volgens de jury het beste binnen het thema ’huis van de toekomst’. De jury prees het team om de praktische werking van het idee en om de veiligheid die het oplevert. De winnaars reageerden: ,,We zijn heel erg blij. Met dit idee besparen we niet alleen op boetes, maar verminderen we ook het aantal ongelukken.”

De prijs werd woensdag uitgereikt in Nemo Science Museum in Amsterdam. De Steam Cup Challenge is bedacht om leerlingen op een kritische en praktische manier te laten nadenken over problemen, terwijl ze tegelijkertijd aan hun wiskundige en wetenschappelijke kennis werken. Ook wordt aandacht gevraagd voor duurzaamheid.

Handschoen

Andere winnende objecten waren: ‘Doorweekte was’, waarbij een dakje wordt uitgeklapt boven de was als het gaat regenen; ‘Safe:bit’, die verzorgers waarschuwt wanneer een patiënt is gevallen en ’Infinity Gauntlet’, een handschoen waarmee mensen met een handicap vanuit hun stoel het licht, de deuren en apparaten kunnen bedienen.

Meer nieuws uit NHD

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.