Jan Franx heeft speciale band met Koggenland

Jan Franx heeft speciale band met Koggenland
De Goorn

Waarnemend burgemeester Jan Franx heeft een speciale band met Koggenland.

Dat onthulde hij bij aanvang van zijn werkzaamheden. ,,Ik ken de gemeente goed; mijn vrouw komt uit De Goorn en mijn schoonmoeder heeft hier tot haar 91ste gewoond’’, zei Franx op diens eerste werkdag. ,,Mijn vrouw en ik zijn destijds ook in De Goorn getrouwd.’’

Commissaris van de Koning Arthur van Dijk heeft Franx op 1 april benoemd tot tussenpaus. Hij is de tijdelijk opvolger van Rob Posthumus die vanwege de pensioengerechtigde leeftijd (70) de ambtsketen aan de wilgen heeft gehangen.

Vastgelopen

De tijdelijke aanstelling van Franx, voor de duur van minstens drie maanden, is bijzonder omdat de benoemingsprocedure van de nieuwe burgemeester in Koggenland volledig is vastgelopen. Door interne strubbelingen in de vertrouwenscommissie is de procedure voortijdig stopgezet. Voor zover bekend zit er noch vanuit Haarlem noch vanuit Koggenland beweging in de zaak.

In een brief aan de raad (van 3 april 2019) meldt commissaris van de koning Van Dijk dat ’de vacature voor een vaste kroonbenoemde burgemeester niet op korte termijn opnieuw wordt opengesteld’.

Leden van de vertrouwenscommissie zwijgen als het graf. Zij reageren niet op mails of app’s. Frankx blijft tot zeker na het zomerreces, blijkt uit de correspondentie. Van Dijk stelt dat dat er alleen een waarnemer wordt benoemd indien ’op voorhand vast staat dat de periode waarin er geen burgemeester is, langer dan drie maanden gaat duren’. De brief staat 23 april op de agenda.

Meer nieuws uit West-Friesland

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons