College Langedijk is optimistisch over aardgasloos bouwen aan Dr. Wilminkhof

College Langedijk is optimistisch over aardgasloos bouwen aan Dr. Wilminkhof
Artist impression van het plan Dr. Wilminkhof.
© Bouwburo H. Tauber
Langedijk

Wethouder Ad Jongenelen van Langedijk is optimistisch over aardgasloos bouwen bij het plan Dr. Wilminkhof in Zuid-Scharwoude. Er zijn gesprekken gaande met de BouwCombinatie Langedijk (BCL) en Jongenelen proefde, zoals hij dinsdag zei tijdens het forum, ’een grote mate van welwillendheid’: ,,Er ligt een kans op een oplossing. ’’

De raad van Langedijk schaarde zich in februari van dit jaar achter een GroenLinks-motie, waarin het college gevraagd werd hierover in gesprek te gaan met BCL. In deze combinatie trekken de Langedijker bedrijven Bouwburo H. Tauber en De Geus Bouw samen op.

BCL wil op het voormalige Mavo-veld 44 woningen bouwen: 28 appartementen en 16 twee-onder-een-kapwoningen. De bouwers vroegen voor 1 juli 2018 al een omgevingsvergunning aan en zijn daardoor niet wettelijk verplicht om de nieuwe woningen ’van gas los’ af te leveren. GroenLinks betreurde dit en vond, zo bleek die avond, de rest van de gemeenteraad achter zich. Het college werd gevraagd om, hoewel het project juridisch niet meer tegen te houden is, toch het gesprek aan te gaan met de bouwers.

’Goed gesprek’

Ook wethouder Nils Langedijk sprak van ’een goed gesprek’. Hij proefde bij BCL de bereidheid om naar de mogelijkheden te kijken. ,,We zien samen een oplossingsrichting. Er liggen drie scenario’s en die moeten we nog verder verkennen. Het moet nog uitgewerkt worden en we komen zo snel mogelijk bij u terug’’, beloofde hij.

Jongenelen benadrukte nogmaals dat BCL formeel en juridisch het recht heeft om de woningen aan de Dr. Wilminkhof op het gas aan te sluiten. ,,Als we er samen met BCL uitkomen, moet u dat met applaus ontvangen, omdat de bouwcombinatie vrijwillig de bereidheid toont om toch aardgasloos te gaan bouwen’’, meende hij.

Groen

Annelies Kloosterboer (Kleurrijk Langedijk) maakte zich zorgen over de vele bomen die ter plekke gekapt moeten worden. ,,We hebben met de buurtbewoners afgesproken dat we zouden proberen om het zo groen mogelijk te houden. Nu blijkt dat er een 2,5 meter hoge muur komt.’’ Jongenelen legde uit dat deze muur aan de kant van Lacom een akoestische functie heeft om het geluid van het handbalveld ’op te vangen’. ,,Er komt klimop tegenaan om het een groen aangezicht te geven. Het wordt een groene, geluidswerende wand.’’

Het plan gaat als bespreekstuk naar de raadsvergadering van 7 mei en kan rekenen op veel bijval.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons