Premium

Texelse ’Secretaresse van het Jaar’ Renate Smidt wil imago van haar beroep afstoffen

Texelse ’Secretaresse van het Jaar’ Renate Smidt wil imago van haar beroep afstoffen
Renate Smidt in een Texelse setting bij De Schans: ,,Ik heb Texel steeds genoemd tijdens mijn presentaties.’’
© Foto RENÉ POP
Den Burg

De Texelse Renate Smidt (23) heeft de titel Secretaresse van het Jaar 2019 gewonnen.

En omdat het donderdag Nationale Secretaressedag is wordt ze meteen geïnterviewd voor de radio door BNNVARA. ’The day after’ werd ze al wakker gebeld door de populaire radio-dj Gerard Ekdom. Het hoort er allemaal bij en ook al overvalt het haar een beetje, toch heeft ze haar woordje wel klaar.

,,Vorig jaar zat ik in de zaal bij de verkiezing. Toen dacht ik: wow, stel je voor dat ík daar zou staan! Maar ik heb me niet opgegeven, een collega heeft me genomineerd.’’ Smidt werkt bij SnelStart Software bij de vestigingen in Oosterend op Texel en in Alkmaar als directie-secretaresse en assistente van algemeen directeur Frits Ploeg.

,,Het lijkt een kantoorbaan, maar je werkt voortdurend met mensen. Je helpt mensen door vooruit en mee te denken. Dat vind ik heerlijk. Dan ben je 23 en kun je meepraten op het hoogste niveau. Ook pak je zelfstandig projecten op’’, zegt Smidt. Na een opleiding tot directie-secretaresse op mbo 4-niveau in Den Helder is ze nu naast haar baan in deeltijd bezig met een hbo-opleiding tot officemanager. ,,Ik leer daar breder te denken. Je krijgt er vakken als psychologie en leiding geven.’’

Ambassadeur

Als Secretaresse van het Jaar is Renate Smidt nu een jaar lang ambassadeur van opleidingsinstituut Schoevers, dat de verkiezing organiseert.

,,Dat betekent veel presentaties en interviews geven. Mijn werk staat op nummer een, dus alles gaat in overleg met mijn baas. Vanuit dat idee word ik ook begeleid door de dames van Schoevers’’, vertelt ze.

,,Als ambassadeur wil ik het stoffige imago van het secretaressevak afstoffen. Ik ben ook gek op automatisering. Ik denk dat dit het werk efficiënter maakt en ervoor kan zorgen dat je met meer mensen in contact komt.’’ Het sluit naadloos aan bij het thema van de 34e secretaresseverkiezing: ’Verbinden: de kern van succes’.

Ze startte haar presentatie bij de finale met een verhaal over haar hobby’s. ,,Steeds werd ik tijdens de verkiezing getypeerd als nuchter. Maar als hobby spaar ik het servies van Blond Amsterdam. Blond en tuttig: alles wat ik niet ben’’, lacht ze.

Daarnaast houdt ze uiteraard tijd vrij voor haar vriend Rutger de Boer, die ook in Den Burg woont.

Wat voor doel heeft Smidt nu voor ogen voor de lange termijn? Directeur worden? ,,Nu heb ik die ambitie niet, maar dit is wel de beste leerschool’’, is het diplomatieke antwoord.

Meer nieuws uit Den Helder e.o.

Meest gelezen