Premium

Scheidsrechter Jan Smit uit Opmeer bruut van het veld getrapt: ’Maar ik ga door!’

Scheidsrechter Jan Smit uit Opmeer bruut van het veld getrapt: ’Maar ik ga door!’
Scheidsrechter Jan Smit uit Opmeer kreeg een flinke schop van een voetballer.
© Foto Theo Groot
Opmeer

Voetbalscheidsrechter Jan Smit uit Opmeer is alweer bekomen van de grootste schrik. Afgelopen zondag incasseerde hij in de tumultueuze slotfase van de wedstrijd De Meteoor tegen Ankaraspoor een harde schop tegen zijn scheenbeen. „Die speler van Ankaraspor ging er vol in met gestrekte been. Ik zakte door mijn hoeven, had de grootste moeite om op te staan.”

Het is niet de eerste keer dat de 55-jarige West-Friese arbiter te grazen werd genomen door een gefrustreerde voetballer. Bij Heerjansdam deelde een speler ooit een kopstoot uit in zijn ribbenkast. En ook bij het ter ziele gegane Türkiyemspor liep Smit fysieke en mentale tikken op.

Maar zo erg als zondag in Amsterdam had de vrachtwagenchauffeur het in zijn 33-jarige loopbaan niet meegemaakt. Terwijl het daar aanvankelijk volstrekt niet naar uit zag, vertelt hij thuis: „In de eerste helft was er niets aan de hand. Ik gaf een speler van de thuisclub geel. Ankaraspor leidde bij rust met 2-3.”

Het beeld veranderde halverwege de tweede helft, vervolgt Jan Smit: „Ik trok een paar keer geel voor spelers van de bezoekende club wegens commentaar, simuleren van een overtreding en spelbederf. De trainer leverde voortdurend commentaar op mijn leiding. Ik heb hem gewaarschuwd, maar het ging maar door. Daarop stuurde ik hem weg.”

Hectisch

Een Turkse speler ontving een tweede kaart en kon ook vertrekken. Hectisch werd het een paar minuten voor het eind toen de thuisclub, na eerst gelijk te zijn gekomen, het winnende doelpunt scoorde.

„Ik kreeg vervelende opmerkingen naar m’n hoofd geslingerd. Of ik nu mijn zin had. En meer van dat soort verwensingen. Ik kreeg een speler achter me aan. Ik gaf hem rood omdat hij me bedreigde. Voor ik het wist hadden zich vier teamgenoten om mij heen verzameld. Ik voelde me in het nauw gedreven. Ik zag een speler achter dit groepje, die plotseling een schop uitdeelde, keihard tegen mijn rechterscheenbeen. Ik verging van de pijn, kon niet meer normaal staan”, aldus Jan Smit.

Hij zag van afstand dat er achter een doel een massale vechtpartij uitbrak tussen spelers van Ankaraspor en supporters van de thuisclub.

„Ik ben naar de kleedkamers gestrompeld en daar met ijs behandeld. Via mensen van De Meteoor had ik de politie al ingeseind. Die was er snel en begeleidde me naar mijn auto. Voetballers van Ankarspor hadden in het tumult gezegd dat ze me na afloop zouden opwachten. Te gek voor woorden.”

Smit, die zes keer geel en drie keer rood trok voor Ankaraspor, deed op het politiebureau aangifte van mishandeling. Ook had hij na afloop contact met de KNVB. En stelde hij zijn verzekeringsmaatschappij in kennis vanwege letselschade.

Zo goed en kwaad als het ging stapte de arbiter maandag weer achter het stuur. Dat kostte hem alle moeite: „Rijden ging wel. Maar lopen kan ik amper. Mijn scheenbeen is opgezet en helemaal bont en blauw. De huisarts stuurde me door naar het ziekenhuis voor een foto. Het is voor het eerst dat ik een officiële wedstrijd niet tot een goed einde breng. Maar ik ga door! Ik ben voor de duvel niet bang. Van De Meteoor kreeg ik maandag telefoontjes om me op te beuren. Van Ankaraspor heb ik niets gehoord. Dat zegt alles, lijkt mij.”

Reactie KNVB: Ankaraspor al vaker bestraft

De aanklager amateurvoetbal van de KNVB bepaalt aan de hand van de verklaringen van scheidsrechter Smit en andere betrokkenen welke actie hij onderneemt.

,,We moeten uitzoeken wat er is gebeurd. Daar lopen we niet op vooruit”, aldus woordvoerder Bram Groot van de KNVB.

Mocht het tot disciplinaire straffen komen voor spelers van Ankaraspor of zelfs het hele team, dan is dat niet voor het eerst. Het eerste zaalvoetbalteam van de in 2003 opgerichte club maakte het in het seizoen 2014-2015 zo bont dat het door de bond uit de competitie werd gehaald. Eerder dat seizoen kreeg het eerste elftal van de voetbaltak twee punten in mindering vanwege ongeregeldheden.

Volgens Het Parool is het aantal gestaakte wedstrijden in de Amsterdamse regio vorig seizoen met maar liefst 27 procent gestegen ten opzichte van een jaar eerder. Scheidsrechters zouden vaker het mikpunt zijn.

Reactie Ankaraspor: ’Deze arbiter deed aan theater, was niet eerlijk’

Hayati Kulaksiz, sinds de oprichting voorzitter van Ankaraspor, stond langs de lijn bij de ontspoorde wedstrijd: ,,Ik dacht dat ik naar een film keek.”

Maandag riep hij spelersgroep en trainer bijeen om de film nog eens terug te draaien. Gisteren ging er een uitgebreid rapport van de club richting KNVB.

Ankaraspor, volgens de voorzitter een multiculturele vereniging met 50 procent Turkse en 50 procent Nederlandse leden, is het niet eens met de lezing van scheidsrechter Smit.

Kulaksiz: ,,Deze arbiter deed aan theater, was niet eerlijk. Hij deed geen warming-up en controle van spelerspassen. Hij trad niet op tegen publiek dat bier dronk langs de lijn. Onze spelers werden uitgedaagd en uitgescholden. Daar deed de arbiter ook niets tegen.”

Volgens de voorzitter zijn er ook geen bewijzen dat een van zijn spelers de leidsman heeft geschopt: ,,Hij noemde nummer 9, maar die was helemaal niet in de buurt van het opstootje. Als leden zich misdragen, treffen wij maatregelen. Dat is in het verleden ook gebeurd. De arbiter verdient respect, het bestuur duldt geen grote bekken.”

Meer nieuws uit Sport West-Friesland

Meest gelezen