Premium

Gesteggel met Das om lamme hand na kijkoperatie

Gesteggel met Das om lamme hand na kijkoperatie
© Illustratie Maarten Wolterink

Hoogzwanger, valt Femke Sprenkeling (38) tijdens een nachtelijke droom uit bed, op haar elleboog. Een val met ernstige gevolgen, want door mogelijk een beoordelingsfout in het ziekenhuis kan zij nu haar (goede) rechterhand niet meer gebruiken. Tot overmaat van ramp zakt haar vertrouwen in rechtsbijstandverzekeraar Das in bijna vier jaar tot het nulpunt.

Zomer 2015. Door de val uit bed is haar elleboog uit de kom geschoten. Ze houdt daarna pijn aan haar arm. Er wordt besloten tot een kijkoperatie. Daar moet volgens haar iets zijn misgegaan, want als ze uit de narcose bijkomt, is haar rechterhand krachteloos. De chirurg raadt haar aan het een tijdje aan te kijken. Maar de pijn blijft en bijna een half jaar na de kijkoperatie moet ze opnieuw onder het mes. Een zenuwtransplantatie, dit keer in een ander ziekenhuis. Helaas is het effect gering, ze kan haar rechterhand evengoed niet meer gebruiken én de pijn is gebleven.

,,Zie je het voor je”, vraagt Femke Sprenkeling. ,,Twee kleine kinderen in de luiers en je dominante hand en arm niet kunnen gebruiken? Ik ben voor 80 tot 100 procent afgekeurd en kan mijn beroep als directiesecretaresse niet meer uitoefenen. Ik heb negen maanden gerevalideerd en heb een aangepast rijbewijs. Ik probeer zoveel mogelijk met mijn linkerhand te doen. Koken, afgieten, snijden, jezelf verzorgen (billen afvegen, haren wassen, opmaken) etcetera, etcetera. Dan hoop je dat Das je serieus neemt om de schade te kunnen verhalen. Maar niets is minder waar.”

Kijkoperatie

Mei 2016 stelt Das het ziekenhuis weliswaar al aansprakelijk, maar deze wijst elke schuld af. Oktober dat jaar laat Das Sprenkeling weten dat op basis van alle beschikbare informatie er in redelijkheid geen kans is de schade met succes op het ziekenhuis te verhalen. Ze willen ermee stoppen. Sprenkeling accepteert dat niet. Haar dossier blijft dan open en een onafhankelijke medicus gaat haar argumenten onderzoeken. Zijn rapportage laat helaas toch twijfel bestaan over de vraag of het ziekenhuis nu wel of niet een verwijt is te maken.

Volgens Sprenkeling en de Amsterdamse advocaat Frans Joosten die zich in haar zaak heeft verdiept, focust Das zich te veel op wat er tijdens de kijkoperatie is gebeurd. De verzekeraar moet volgens hen ook uitzoeken wat er daarvoor en daarna wel of juist niet is gezegd en gedaan en of er verwijtbare handelingen zijn geweest. Maar de communicatie en het uitwisselen van stukken met Das verloopt moeizaam. Sprenkeling zit een paar keer met de behandelaar van haar zaak om de tafel, maar advocaat Joosten moet ze uit eigen zak betalen. En aangezien ze een WGA-uitkering krijgt, kan zij zich diens hulp niet lang veroorloven en kan hij nu niet verder.

Muurvast

De zaak zit na bijna vier jaar muurvast. Dat roept vragen op, die wij Das stellen. Het heeft meteen resultaat. Voor het eerst in al die jaren komt er een openhartig gesprek tussen de behandelaars bij Das, Femke Sprenkeling en haar vader en advocaat Frans Joosten die de toezegging krijgt dat Das zijn uren voorbereiding en het gesprek vergoed krijgt. Ook wij schuiven aan op Joostens kantoor in Amsterdam.

Alle partijen geven hun zienswijze en stellen vast dat nog altijd niet 100 procent vaststaat wat er precies is gebeurd en óf er verwijtbare handelingen zijn geweest die kunnen leiden tot een claim. Of dat mevrouw Sprenkeling in een slechtnieuwsgesprek te horen krijgt dat zij enorm pech heeft en niemand schuld draagt. Dat moet blijken uit vervolgonderzoek dat advocaat Joosten in het kader van de haar al enkele keren eerder voorgestelde geschillenregeling mag gaan uitvoeren. Een mooie, ongewone beslissing, want contractueel doen juristen van Das altijd het gehele traject tot een rechtszaak. Mevrouw Sprenkeling is blij met het aanbod van Das, want ze heeft geen vertrouwen meer in hun behandelaars, hoe vriendelijk ze tijdens het gesprek ook zijn. Nu moet heel snel blijken of er voldoende aanleiding is om van het ziekenhuis een schadevergoeding te eisen. In elk geval betaalt Das haar alvast de eerdere declaraties van Joosten terug. Femke Sprenkeling krijgt voorzichtig wat vertrouwen terug. Das noemt het spijtig dat er tussen hen en mevrouw Sprenkeling zo’n verschil in beleving is ontstaan over alle energie die Das afgelopen vier jaar in haar dossier heeft gestoken. Alles overziend, vindt Das dat zij steeds correct hebben gehandeld. ,,Maar helaas zijn wij er niet in geslaagd in gesprek te blijven.”

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de ombudsman? Mail ons!

Ombudsman nieuwsbrief

Durk Geertsma en Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.

Meer nieuws uit Ombudsman

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.