Valse doop bij Oudkatholieke kerk moest Joodse familie beschermen tegen Duitse tirannie

De vervalste Helderse doopinschrijving.
© Document Regionaal Archief Alkmaar
Openbare gelegenheden in Schagen die verboden waren voor Joden.
© Document Regionaal Archief Alkmaar
1/2
Den Helder

’Een heel bijzonder document’ noemt Emmie Snijders van het Regionaal Archief een valse doopinschrijving uit 1787.

De inschrijving bij de Oudkatholieke Kerk in Den Helder dateert uit de Tweede Wereldoorlog en moest de Joodse afkomst van een familie verdoezelen. Het document staat sinds kort op de website van het Regionaal Archief en is onderdeel van een nieuw digitaal project.

Het heet Geschiedenislokaal. Op een website met deze naam presenteert het archief per thema historische bronnen, gericht op de regio. Het project is vooral bedoeld voor leerlingen en docenten in de onderbouw van het voortgezet onderwijs.

In Schagen was ook het stationsbuffet van mej. C. Kol was verboden terrein. Waar mochten Joden in Schagen tijdens de oorlog eigenlijk wél naar toe? De lijst van openbare gelegenheden waar Joden niet mochten komen, is lang. Ook dit document uit 1941 met 35 adressen staat op Geschiedenislokaal.nl.

„Ook kinderen van basisscholen en andere belangstellenden kunnen aan de slag met het Geschiedenislokaal”, zegt Emmie Snijders van het RAA. Het eerste thema is de Tweede Wereldoorlog. In juni wordt het Geschiedenislokaal uitgebreid met documenten, kaarten, brieven en andere afbeeldingen over de middeleeuwen en verlichting & democratie.

Andere thema’s zijn nog niet bekend. Snijders: „Volgende onderwerpen laten wij ook afhangen van wensen van scholen. Zij kunnen met ideeën komen.” C. Huiberts, J. Peetoom, K. Nottelman en andere kasteleins moesten omzet missen.

Lees verder: Een bevel in alle bevrijdingseuforie: blijf af van ’moffenmeiden’, de rechter straft ze

Meer nieuws uit Schagen e.o.