Bovenkerkse Sint-Urbanuskerk stuur steunbetuiging naar Parijs: ’Wij hebben ook gebeden’

Pastoor Eugène Jongerden
© Foto Marcel Rob
Bovenkerk

De parochie van de Sint-Urbanuskerk in Bovenkerk stuurt een steunbetuiging naar geloofsgenoten in Parijs.

Bij het zien van de beelden van de brand in de Notre Dame gingen de gedachten van de Bovenkerkers terug naar september vorig jaar toen hun eigen kerkgebouw in vlammen opging.

,,Bij veel parochianen in Bovenkerk kwamen de emoties over het verlies van hun vertrouwde plek weer terug’’, vertelt pastoor Eugène Jongerden. ,,Net als de Parijzenaars maandag deden, hebben wij toen ook bij onze brandende kerk gebeden.’’

Net als in Parijs werd in Bovenkerk op de vijftiende van de maand ’s avonds rond zeven uur eerst het dak van het middenschip in de as gelegd waarna de torenspits omviel. Uit solidariteit stelden de Bovenkerkers gisteren een verklaring op waarin ze hun Franse geloofsgenoten sterkte en vertrouwen wensen.

Gebed

In Limmen brandde vorig jaar de Corneliskerk af. Door de brand in de Franse hoofdstad kwamen bij pastor Johan Olling van Limmen ook de herinneringen weer boven. ,,Voor je ogen zie je iets dierbaars in vlammen opgaan.’’

Hij dacht aan ‘de onmacht, het ongeloof en het verdriet van iedereen die met het kerkgebouw verbonden is.’ De pastor roept zijn parochie op om daar in hun gebed aan te denken.

Ook van de erfgoedvereniging Bond Heemschut in Amsterdam ging er een reactie naar Parijs. Via de Europese erfgoedfederatie Europa Nostra, waar Heemschut lid van is, heeft directeur Karel Loeff zijn deelneming betuigd aan de Franse zusterorganisaties en de Fransen.

Loef noemt het ’hartverwarmend’ dat multinationals direct geld beschikbaar stelden voor de restauratie. ,,Het laat zien dat erfgoed leeft binnen de samenleving.”

Bond Heemschut verwijst naar de kerkbrand in Bovenkerk. ,,Deze incidenten maken het voor erfgoedbeschermers eens temeer urgent dat we alert moeten zijn op brandgevaar.’’ Preventie moet daarom volgens hem een blijvend punt van aandacht zijn.

Meer nieuws uit Amsterdam

Meest gelezen