Premium

Trainer Ajax vol vertrouwen voor duel met Juventus: ’We kunnen ons met deze giganten meten’ [video]

Trainer Ajax vol vertrouwen voor duel met Juventus: ’We kunnen ons met deze giganten meten’ [video]
Ajacieden trainen in het stadion van Juventus, de tegenstander vanavond in de kwartfinale van de Champions League.
© Foto ANP/Koen van Weel
Turijn

Ajax verwacht dat de sluwe vos Massimiliano Allegri een konijn uit zijn hoge hoed tovert. „Wat van hem bekend is, is dat hij zich heel goed op wedstrijden voorbereidt. Wij moeten er dus rekening mee houden dat ze iets anders gaan doen, want vorige week hadden wij in grote fases van de wedstrijd grip, de controle”, zegt Erik ten Hag over de geslepen Juventus-coach.

„Het ontbrak ons alleen aan de effectiviteit in de eindfase, waardoor we maar één goal hebben gemaakt. We hebben goed verdedigd en maar spaarzame kansen toegelaten. Dus zal Allegri zich wel iets laten invallen. Wij moeten hem voor zijn.”

Ten Hag wil echter niet van een ultieme test weten. „Want hopelijk komen er nog wat meer. Dat heeft niks met bluf te maken. Juventus is de favoriet. Dat waren ze vooraf en met de 1-1 in Amsterdam als uitgangspositie helemaal. We weten dat we moeten scoren. We hebben in de thuiswedstrijd ook gemerkt dat we iets kunnen bereiken als we goed én effectief zijn. Wij moeten het plan dat we vorige week hebben uitgevoerd nog beter uitvoeren”, aldus de trainer die trots is op zijn selectie.

Schakelen

„We hebben ons dusdanig ontwikkeld dat we ons met deze giganten kunnen meten. We geloven in een resultaat en zo zullen we ook aantreden. Voetbal is een complexe sport en ik kan er veel over zeggen. Maar ik denk dat we het beste zijn in het schakelen en dat we daar na de winterstop een stap in hebben gezet. Dat daar aan het begin van het jaar een terugval in kwam, had met de mentaliteit te maken. De meeste progressie is echter in het bewustzijn gemaakt: wat er nodig is om dit te bereiken. Welke discipline er vereist is en hoe het team moet staan.”

Ondanks het geweldige optreden bij Real Madrid tempert hij het optimisme. „Juventus is natuurlijk wat anders dan Real Madrid, alleen de voetbalcultuur al. Het zelfvertrouwen dat we in Madrid hebben opgedaan, de flair, is zeker niet afgenomen. Maar deze ploeg is veel beter dan Real Madrid. Heel volwassen en daar zijn we vorige week heel goed mee omgegaan. We hebben een grens verlegd en dat zullen we nu nog een keer moeten doen.”

Roes

Ten Hag hoeft zijn ploeg niet in dezelfde roes te brengen als in Bernabeu. „Die beleving ontstaat vanzelf. Vanaf het laatste fluitsignaal tegen Excelsior voel je dat de vibe komt. Het spanningsveld zal alleen maar toenemen. Het gaat erom dat we de juiste focus en concentratie hebben als de wedstrijd begint”, zegt hij.

„Of een halve finaleplaats net zo knap is als het halen van de Europa-Cupfinales in de jaren negentig, moeten de experts maar bepalen. Ik denk dat het wel een heel goede prestatie is, maar die leveren we eigenlijk het hele Europese seizoen al. We hebben steeds nieuwe mijlpalen gezet en morgen willen we er een aan toevoegen.”

De Ajax-trainer wil er niets van weten dat een plek bij de laatste vier mogelijk schadelijk is in de kampioensrace met PSV.

„We laten juist zien dat zo ver komen in de Champions League ook voordelen in de titelrace heeft. We zitten in een goede flow en moeten die vasthouden. Er zit heel wilskracht in het team en we kunnen zien dat de spelers ook gewoon fit zijn. Dat heeft er ook mee te maken hoe fris we in het hoofd zijn. En dat zijn we heel erg.”

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen