SP: Zaanstad bagatelliseert problemen rond privacy bij spreekbalies in hal stadhuis

Zaandam

Zaanstad bagatelliseert de problemen rond privacy bij de open balies in de hal van het stadhuis, vindt SP-raadslid Evert Har-tog.

Op voorstel van de SP besloot de gemeenteraad vorig jaar dat Zaanstad nog eens goed moet kijken of de balies de privacy wel voldoende waarborgen. De balies worden gebruikt door de gemeente en het UWV om met burgers te praten over zaken als over werkloosheid, bijstand en leerplicht.

Spreekkamers

Volgens burgemeester en wethouders voldoen de balies in principe aan de privacy-eisen, omdat de balies met schotten zijn afgezet, en de gesprekken alleen voor betrokken hoorbaar zouden zijn.

Voor gevoelige gesprekken zijn er spreekkamers beschikbaar. Alleen: dat zijn er niet genoeg, sinds de gemeente in 2016 een deel van de werkkamers is gaan verhuren aan het UWV. In de praktijk speelt dit vooral bij de afdeling leerplicht. Gesprekken over leerplicht moeten soms worden uitgesteld tot er wel een kamer vrij is.

Het zou twee ton kosten om vier extra spreekkamers in te richten. In plaats daarvan wil het college vier balies met grotere schotten inrichten. Dan is de gemeente voor 20.000 euro klaar.

In maart 2020 volgt een evaluatie. Misschien worden dan toch extra spreekkamers ingericht.

Onprettig

,,Het college maakt het probleem kleiner dan het is’’, zegt Evert Hartog. ,,Ik hoor klachten, zowel van sociaal advocaten als direct van mensen’’, zegt hij.

,,Mijn inschatting is dat veel mensen de situatie met de balies onprettig vinden. Ik vind het niet ideaal dat de UWV-balies in de hal van het stadhuis zijn. Dat had niet gemoeten. Mensen vinden het vervelend dat anderen horen dat ze naar het UWV worden doorverwezen.’’

Meer nieuws uit Zaanstreek

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editie



Volg ons