Andere volgorde in urgentie woningzoekenden Heiloo

Heiloo

De gemeente Heiloo wil de volgorde veranderen van toewijzing van woningen in urgente gevallen. Voortaan krijgen mensen die tijdelijke huisvesting zoeken vanwege relatieproblemen of geweld in de relatie de hoogste urgentie.

Verder kunnen er straks ook woningen met voorrang worden aangeboden aan jongeren tot 23 jaar. De voorwaarde dat mensen die vanwege een medische of sociale indicatie een woning zoeken, een zelfstandige woning moeten achterlaten vervalt.

Ook vervalt de voorrang voor grote gezinnen als er een groot huis beschikbaar komt. Er komt een nieuwe, algemene passage in de verordening: er kan voorrang worden verleend aan woningzoekenden die verhuizen naar een woning die beter passend is.

Dat blijkt uit een voorstel voor een nieuwe huisvestingsverordening, die morgenavond in de commissie openbare ruimte wordt besproken.

Het college van b en w heeft geconstateerd dat bijvoorbeeld jongeren tot 23 jaar nu heel moeilijk aan zelfstandige woonruimte komen. Ze zijn aangewezen op woningen met een huur tot 424 euro per maand, waar heel weinig aanbod van is en ze hebben een relatief korte inschrijvingstijd ten opzichte van oudere woningzoekenden. Ze kunnen nu voorrang krijgen bij daarvoor aangewezen woningen. De verhuurder (meestal een woningcorporatie zoals Kennemer Wonen) wijst die woningen aan, de gemeente houdt de ontwikkelingen in de gaten.

Stadsvernieuwing

Mensen die een woning zoeken vanwege stadsvernieuwing, moeten straks overige urgente gevallen voor laten gaan, zo staat in het voorstel. Nu hebben zij nog voorrang op de andere groepen, dat wordt dus omgedraaid. Probleem is wel dat ze vaak een harde datum hebben waarop ze hun huis uit moeten. Zij worden straks alsnog bemiddeld naar een andere woning, als ze kort voor de sloop/renovatie zelf nog niets hebben gevonden.

Tenslotte komen er voor spoedzoekers, bijvoorbeeld mensen met een acute echtscheiding, maximaal 52 woningen per jaar vrij via loting. Alle woningzoekenden kunnen meedoen, behalve urgenten en mensen met een huisvestingsindicatie. Zij hebben namelijk al voorrang. Het is een proef die een jaar duurt.

Heet aantal woningzoekenden in de regio Alkmaar is van 2015 naar 2017 gestegen van 13.300 naar 15.400. Het aantal verhuurde woningen bleef net boven de 2000.

Meer nieuws uit Alkmaar

Keuze van de redactie

Lees hier de digitale editieVolg ons