Premium

Topatleten laten Hilversum City Run massaal links liggen, Jesper van der Wielen profiteert van geringe concurrentie [video]

Topatleten laten Hilversum City Run massaal links liggen, Jesper van der Wielen profiteert van geringe concurrentie [video]
Winnaar Jesper van der Wielen nadert de finish in het hart van Hilversum.
© Studio Kastermans/Leon Dakkus
Hilversum

Zonder enige tegenstand heeft Jesper van der Wielen, Nederlands kampioen op de halve marathon, de zestiende Hilversum City Run op zijn naam geschreven. Omdat een aantal genodigde hardlopers op het laatste moment afzegde, werd Van der Wielen geen strobreed in de weg gelegd.

Het evenement in het hart van Hilversum is een waar loopfestijn geworden waar steeds meer sporters op afkomen. Maar waar de recreatieve renners in groten getale op komen dagen, laat de Nederlandse top het steeds meer afweten. De wedstrijd is daarom een ondergeschoven kindje geworden.

Dat bleek ook wel uit het verhaal van Frans Looijer, die al zestien edities op zijn mountainbike de voorste lopers begeleid. „Op de vijf mijl begon ik automatisch Engels te praten tegen de voorste loper. Ik dacht dat hij uit het buitenland kwam. Er lopen namelijk altijd, al zestien jaar lang, Afrikaanse lopers op de eerste plaats. Nu was het voor het eerst een Nederlander”, sprak de Hilversummer verbaasd.

Lees ook: Smaak van het bewegen te pakken krijgen door City Run Hilversum [video]

De 27-jarige Van der Wielen uit Wijchen had daar geen boodschap aan en probeerde gewoon een goede tijd te lopen. De toekomstige politie-agent kon de afstand soepeltjes afleggen in 23.46. Engelsman (hij wel) Shaun Dixon volgde op geruime afstand (25.15).

Vier seconden later kwam Bas Stigter over de finish. „Het is echt zonde dat er geen tegenstand was”, zei de Van der Wielen na de wedstrijd. „Je ziet dat er bij de Nederlandse top minder animo is voor de vijf mijl (acht kilometer). Dat is jammer want het is een mooie afstand.”

Hoewel Van der Wielen een druk programma tegemoet gaat, denkt hij te blijven lopen. „In oktober ga ik beginnen aan de politie-opleiding. Ik heb al tien familieleden die het blauw dragen, zoals mijn vader en zus. Dan kan ik natuurlijk niet achterblijven. Tussen de opleiding door ga ik me voorbereiden op de marathon van Berlijn. Ik blijf lopen.”

Camiel Kruiswijk, die deel uitmaakt van Runningteam BAV, kwam als zevende en beste regionale loper over de finish en was daar behoorlijk mee in zijn nopjes. De voormalige steeplechaser uit Baarn, die de hardloopgenen heeft meegekregen van zijn moeder en in 2009 de zilveren medaille won op het NK voor junioren, wil zich ook gaan toeleggen op de marathon. „Ik denk er wel aan om een marathon te doen, ja. Vandaag ging het zo lekker. Ik kwam alleen te lopen en had daardoor weinig tegenstand.”

Lees ook: Drie generaties lopen samen de City Run

De onverwoestbare veteraan Birgit Kramer uit Hilversum pakte het brons, vlak achter de Groningse winnares Yasmin Hillebrink die op 49-jarige leeftijd aan haar tweede jeugd bezig lijkt.

„Ik heb er nog zoveel plezier in, daarom doe ik het nog steeds. De leeftijd begint wel vaker mee te spelen maar toch kon ik vandaag nog prima meedoen.”

Meer nieuws uit Sport Gooi

Meest gelezen