Premium

Herinrichten Melis Stokelaan Uitgeest: ’U ziet: de bomen groeien het riool in’

Herinrichten Melis Stokelaan Uitgeest: ’U ziet: de bomen groeien het riool in’
© Cyclomedia
Uitgeest

Tientallen jaren geleden plantte men bomen boven het riool, óók in de Melis Stokelaan in Uitgeest. Niet zo slim, zo toonde projectleider Marco van Beek maandagavond in het gemeentehuis aan met foto’s van camerarobots. ,,We doen dit om de vijf jaar. U ziet: de bomen groeien het riool in, daardoor is de afwatering niet meer goed.”

Van Beek gaf voor omwonenden een toelichting op het voorlopig ontwerp voor de herinrichting van de laan. Volgens planning gebeurt dit in de maanden september-december.

Het is het eerste project in het opknappen van de gehele wijk De Koog. ,,Dit moet een mooie entree worden.” Het ontwerp is vanaf dinsdag te vinden op uitgeest.nl.

Het riool ligt nu onder een strook met elf bomen waarvan de wortels de boel stukmaken. Deze bomen verdwijnen. In de verbrede nieuwe strook komen veertien bomen terug, met haag, heesters en vaste planten. Klimaatsverandering vergt een speciale rioolbuis in de weg. PWN vervangt tegelijkertijd de waterleiding in het trottoir.

Zebrapaden

Normaliter worden in 30km-zones, zoals de Melis Stokelaan, geen zebrapaden gebruikt. Die zijn ’overbodig’, omdat wegversmallingen en verhoogde plateaus veiligheid zouden bieden.

Daar zijn niet alle bewoners van overtuigd, voortdurend wijzend op het egocentrische gedrag van de gemiddelde burger. ,,Op de Paltroklocatie komt bijvoorbeeld weer een school, toch wel handig om daar een zebrapad te hebben.”

Wethouder Cecilia van Weel kon niets toezeggen, ’maar we nemen uw suggestie mee’. Tevens toonde ze begrip voor een bewoonster die niet zonder reden een hoge sneeuwbalhaag heeft en ’van de gemeente de belofte dat ons groen blijft staan’. ,,Ik wil niet naar auto’s moeten kijken of naar de Jumbo, ook zo’n afschuwelijk gebouw.” Van Beek onderstreepte weer eens dat het nog maar een ontwerp is.

Het parkeerterrein bij de Jumbo is gemeentelijk eigendom waar al een bosje van zeventien dennen is verwijderd en dat straks geheel wordt omzoomd met groen. Aan de achterkant, waar de supermarkt uitbreidt, komt onder meer een vijf tegels breed pad. Dit op verzoek van twee oudere omwonenden. Het betegelde stuk gaat aan beide zijden weer over in een schelpenpad.

Twee bovengrondse containers gaan weg, en elk huishouden zou een extra container moeten krijgen. ,,Scheiden vanaf de deur is het best”, weet Van Beek. Daarbij speelt tevens het probleem van de vergrijzing. Zo is er een toename van luiers gebruikt door ouderen die kampen met incontinentie.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen