Roken verboden in natuurgebieden Schagen

Groote Keeten

Rokers krijgen 140 euro boete als ze betrapt worden bij het roken van een sigaret in (de buurt van) een natuurgebied in de gemeente Schagen. Vanwege droogte is er een verhoogd risico op natuurbranden en heeft Schagen per direct een rookverbod ingesteld.

Ook in de gemeenten Den Helder, Hollands Kroon en Texel wordt een rookverbod overwogen. In Schagen is roken met onmiddellijke ingang verboden in onder meer de zeventien kilometer lange kuststrook van Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenzee en Petten. ,,Het verbod geldt in bossen, op heide of veengronden en in duingebieden of binnen een afstand van dertig meter daarvan. Overtreders krijgen direct een boete opgelegd’’, laat een woordvoerster weten.

Veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft ’fase 2’ aangekondigd, wat een verhoogd risico op het ontstaan van natuurbranden betekent. ,,Het was al verboden in natuurgebieden brandende of smeulende voorwerpen te laten vallen, weg te gooien of achter te laten. Hieronder vallen ook kampvuren. Dit verbod staat in de APV (Algemeen Plaatselijke Verordening). De periode waarin ook een rookverbod geldt is extra aangewezen. Schagen volgt qua tijdsduur de inschatting van het risico door de veiligheidsregio’’, aldus de woordvoerster. Handhavers van de gemeente, Staatsbosbeheer en de politie gaan op het rookverbod toezien. Tijdens de droogte in de zomer van vorig jaar was er ook een rookverbod van kracht.

Meer nieuws uit Schagen e.o.

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.