Premium

Openbaar vervoer in regio dik voldoende, busvervoer in Waterland beste van Nederland

Purmerend

Het openbaar vervoer in de regio’s Zaanstreek en Waterland scoort een dikke voldoende. Volgens de Vervoerregio Amsterdam is EBS, die het busvervoer in Waterland verzorgt, zelfs een van de best scorende streekvervoerders in Nederland.

Dat blijkt uit de OV-Klantenbarometer 2018, een grootschalig en onafhankelijk onderzoek naar klanttevredenheid door het Kennisplatform Verkeer en Vervoer. Landelijk krijgt het openbaar vervoer van de klant gemiddeld een 7,7. In de regio rond Amsterdam is de waardering in bijna alle opzichten hoger. Alleen het busvervoer in de hoofdstad krijgt van de reiziger een lager cijfer, maar ook die 7,6 (in 2017 was dat 7,8) is nog altijd een ruime voldoende.

In Zaanstreek geven de reizigers het busvervoer door vervoersbedrijf Connexxion een 7,7. Dat is tweetiende punt lager dan het jaar ervoor, toen er nog een 7,9 voor stond. Dat ligt vooral aan een lagere waardering voor het aantal ritten en een slechter cijfer voor de informatievoorziening, stelt de Vervoerregio vast. ,,Maar ook op andere punten is er ruimte voor verbetering.’’ Een 7,7 is weliswaar ruim voldoende; Connexxion werkt al aan een actieplan om het cijfer weer richting de landelijke top 5 te krijgen.

De 7,9 die EBS scoort in de regio Waterland is eveneens een lichte daling. In 2017 kreeg de vervoerder nog een 8,0 als rapportcijfer van de reizigers. Het openbaar vervoer in Zaanstreek en Waterland wordt vanaf eind 2021 door een enkel vervoersbedrijf verzorgd.

In Amsterdam is de waardering voor het openbaar vervoer over het geheel genomen toegenomen. Het rapportcijfer voor de bussen zakte van 7,8 in 2017 tot 7,6 vorig jaar. Maar de reiziger is beter te spreken over de tram, die vorig jaar een 7,7 scoorde tegenover 7,5 een jaar eerder. En ook de metro deed het in de ogen van de gebruikers beter. In 2017 kreeg die nog een waardering van 7,4, vorig jaar was dat een 7,7.

Volgens de Vervoerregio Amsterdam is de stijging van de metro met name te danken aan de de Noord-Zuidlijn die sinds medio vorig jaar operationeel is. ,,De nieuwe metrolijn scoorde maar liefst een 8,4.’’

In concessiegebied Amstelland-Meerlanden ging de waardering eveneens omhoog. Connexxion sleepte dat contract vorig jaar in de wacht en het elektrisch vervoer (minder herrie) oogst waardering.

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen