Premium

Doneeractie hulphond voor Purmerendse Michelle

Doneeractie hulphond voor Purmerendse Michelle
Michelle en Dibbes.
© Foto Ella Tilgenkamp
Purmerend

Suus den Boer is een doneeractie gestart voor haar ernstig zieke vriendin Michelle Timmer uit Purmerend. Met de actie wil ze geld inzamelen voor de training van het hondje Dibbes tot hulphond. ,,De verzekering wijst naar de gemeente en de gemeente naar de verzekering. Dan zit er niets anders op dan het zelf te doen.’’

„Ja, ik ben ziek, maar de oorzaak is niet bekend. Hoe je er vanaf komt overigens ook niet”, vertelt Michelle Timmer (34) met een mooie lach op haar gezicht. Haar ziektebeeld is allesbehalve iets om te lachen, maar ze houdt zich sterk.

„Het is niet iets erfelijks, maar ze weten het echt niet. Ik heb chronische sarcoïdose en bij die ziekte is er geen enkele patiënt die hetzelfde ziektebeeld heeft. Sowieso staan vermoeidheid en pijn bovenaan. Dat heeft bijna iedereen, maar waar de ene er bijna geen last van heeft, hebben anderen – zoals ik – heel veel last. Heftige pijnaanvallen en ontzettend moe.”

Pijnaanvallen

De sarcoïdose zit bij Timmer in haar lymfe en mogelijk in haar lever. Als gevolg hiervan gaan haar ogen ook ernstig achteruit. Verder heeft ze Syndroom van Tietze en dunne vezel neuropathie. Omdat ze heftige pijnaanvallen heeft en geregeld flauwvalt, is haar leven – en dat van haar familie – drastisch veranderd. Omdat er geen medicijnen zijn, slikt ze zware pijnstillers.

„Omdat ik vaak flauwval, mag ik eigenlijk niet meer alleen zijn. Daarom zou een hulphond echt uitkomst bieden. De verzekering vergoedt echter alleen geleidehonden, zoals een blinde geleidehond of ADL-honden voor mensen die zelf het lichtknopje niet meer kunnen vinden.”

Deugniet

Hondje Dibbes is onderdeel van het gezin van Timmer. Nu is de kleine deugniet nog een ’gewone hond’ die zich met van alles en nog wat bezig houdt. Om hem te trainen en te vormen tot een hulphond is een opleiding nodig. „Bulters Mekke is de enige instantie binnen Nederland die zo’n training aanbiedt”, gaat Timmer verder.

„De trainer komt aan huis en zorgt dat je hond – die je zelf hebt aangeschaft – opgeleid wordt. De zorgverzekering vergoedt dit echter niet. Die verwijst naar de gemeente (WMO, red.) en de gemeente verwijst naar de zorgverzekering. Er zijn gemeentes die het wel vergoeden via het persoonsgebonden budget, maar de gemeente Purmerend doet dit niet. Vandaar dat je dus tegen een muur aanloopt.”

De training van Dibbes kost 21.000 euro. Een bedrag dat Timmer niet kan ophoesten. „Het gaat dan om jaren training waarin ze de hond leren om alleen gefocust te blijven op mij. Ik val dus regelmatig flauw en heb een persoonsalarm. Als ik echter ergens op val en niet meer wakker word, kan ik niet op die knop drukken. Daarom leren ze de hond om dit voor me te doen.’’

,,Daarnaast kan ze medicijnen halen als ik bijvoorbeeld in de badkamer zit en een heftige pijnaanval krijg. Hoewel er nog geen medicijnen zijn die het verhelpen, verlicht bijvoorbeeld morfine wel een beetje. Het maakt me wat rustiger. Wat we nog niet zeker weten, maar wat we wel hopen, is dat Dibbes het voelt aankomen als ik flauw ga vallen en dat ze het aan kan geven, zodat ik kan gaan zitten.’’

Zintuig

,,Ik voel het zelf namelijk niet aankomen. Net als dat ik de pijnaanvallen niet voel aankomen. Die zijn er gewoon uit het niets. Honden blijken hier een soort van zesde zintuig voor te hebben en ik hoop dat Dibbes dat ook heeft en me hierbij kan helpen.”

Suus den Boer (45), een goede vriendin, besloot een inzamelingsactie te beginnen om Michelle te helpen bij de komst van een hulphond. „Het is geweldig dat Suus de doneeractie is gestart. We hebben inmiddels al heel wat geld opgehaald, maar op een gegeven ogenblik is het gestagneerd.’’

,,De media pikten het niet op en we wisten het niet meer. De kosten voor Dibbes tot nu toe hebben we eruit kunnen halen, maar daar blijft het bij.”

Dip

Op de Facebookpagina Dip mee voor Dibbes kunnen bedrijven gratis een cadeaubon of dienst doneren. „Mensen kunnen een lootje kopen en we verloten de prijzen onder de winnaars. De gehele opbrengst gaat naar de doneersite. Dit is www.doneeractie.nl. Als je dan als zoekopdracht Hulphond Michelle intypt, kan het niet missen.”

Meer nieuws uit Waterland

Meest gelezen