Premium

’Mentaliteit is een kwaliteit’ is de slogan van zaakwaarnemer Gwendell van Riemsdijk

’Mentaliteit is een kwaliteit’ is de slogan van zaakwaarnemer Gwendell van Riemsdijk
Gwendell van Riemsdijk (links) met zijn assistenten Shailes Dwarka, en Melvin Bouterse.
© Eigen foto
Haarlem

De overgangen van Janyro Purperhart en Joey Salden van vierdeklasser Olympia Haarlem naar profclubs in Letland en Noorwegen werden in de voetbalwereld ontvangen als een sensatie. De man achter deze transfers is Gwendell van Riemsdijk, trainer en zaakwaarnemer.

Van Riemsdijk speelde in de jeugd van HFC Haarlem, Ajax en FC Utrecht samen met latere wereldsterren als Wesley Sneijder en Nigel de Jong. Zelf brak hij nooit door. ,,Te eigenwijs, te brutaal”, vat hij zelf samen. Hij kon naar Sparta, maar de transfer ketste af. Op de dienstauto. Sparta bood Van Riemsdijk een Twingo, hij wilde een Megane. ,,Toen besloot ik het af te zeggen. Dat is toch ziek?”, zegt hij nu. Het besef dat hij het had verpest kwam een paar jaar later toen hij op Schiphol als bagagemedewerker de koffers van zijn voormalige ploeggenoten van Ajax moest verslepen. ,,Toenmalig trainer Danny Blind kwam naar me toe en vroeg hoe het met me ging. Zij kwamen net terug van een Europese wedstrijd en ik stond koffers te slepen. Een jaar eerder zat ik nog bij Ajax. Toen brak er iets.”

Spijt

Van Riemsdijk voetbalde nog bij Türkiyemspor waar hij algemeen amateurkampioen van Nederland werd. Toch bleef hij altijd het gevoel hebben dat er meer in had gezeten als voetballer. Het heeft gezorgd voor een enorme drive om het als zaakwaarnemer wél te maken. En vooral ook om jonge voetballers te behoeden van de fouten die hij zelf maakte. ,,Natuurlijk heb ik spijt. Je zal altijd blijven denken ’had ik maar’. Dat zeg ik ook tegen de jongens, zorg dat je dat nooit zal denken. De slogan van mijn academy is daarom ’mentaliteit is kwaliteit’. Als jij de drive hebt om er alles voor te doen dan is er heel veel mogelijk.”

Van Riemsdijk is daarom zijn eigen academie begonnen. Hij begeleidt de spelers op en naast het veld. Sinds vorig seizoen werkt hij intensief samen met Olympia Haarlem. Zelf traint hij de onder 19-lichting en hij heeft veel contact met trainer Barry Tjeertes. ,,Met de onder 19 spelen we eerste klasse. De jongens krijgen hier de kans om zich te bewijzen, ook in oefenwedstrijden tegen de jeugdteams van clubs uit het betaald voetbal. We trainen vijf dagen in de week, twee keer op een dag. Zowel op het veld als in de gym.”

Alle wedstrijden van de onder 19-lichting worden gefilmd. ,,Per speler maken we een compilatie. Die sturen we rond naar clubs in het buitenland. In Nederland kun je vaak wel een stage bij een club regelen voor een speler, in het buitenland willen ze graag beelden zien.”

Van Riemsdijk meent dat het vanuit een buitenlandse profcompetitie vaak ook goed mogelijk is om de stap omhoog te zetten. ,,Sommige jongens hebben in Nederland last van een stempel. Ze staan bekend als brutaal of lastig. In het buitenland geldt dat niet en maken ze een nieuwe start. Moestafa El Kabir (oud-speler van onder meer NEC) speelt nu bij Kalmar FF. Dat gaat zo goed dat hij in de belangstelling staat van een club uit Qatar. Je kunt vanuit een profcompetitie in het buitenland verder groeien.”

Twee spelers die bewust voor Olympia Haarlem in de vierde klasse kozen waren Joey Salden en Janyro Purperhart. Salden speelde eerder in de jeugd van FC Volendam en FC Groningen, maar kampte met mentale problemen. ,,Daar ging de knop om en nu ben ik profvoetballer geworden, ook dankzij Gwendell”, gaf Salden eerder aan in gesprek met deze krant. Het advies dat Gwendell zijn spelers meegeeft is om in het buitenland alles te focussen op hun voetbalcarrière. ,,Ik heb weleens een voetballer gehad die bij een club in het buitenland kon tekenen en toen zijn voetbalschoenen vergat mee te nemen. Wat hij wel had meegenomen was zijn Playstation. Dan heb je het niet begrepen. Het gaat erom dat je vroeg naar bed gaat, hard traint en je kans pakt. Hoeveel of weinig talent je ook hebt, dan kun je heel ver komen.”

Verhuizing

Het komende seizoen verhuist de academy van Van Riemsdijk van Olympia naar Zuidoost United. ,,We spelen nu met de jongens in een onder 19-team. Bij Zuidoost United krijgen spelers de kans om in het eerste zaterdagteam te gaan spelen. Dan spelen ze tegen volwassenen in de vierde klasse. Daar word je als jonge voetballer echt veel sterker van.”

Meer nieuws uit Sport Haarlem

Meest gelezen