Premium

Regthuys Uitgeest weer in gebruik genomen

Regthuys Uitgeest weer in gebruik genomen
Het ziet er aan de buitenkant weer piekfijn uit.
© Foto’s Ton de Lange
Uitgeest

Na twee maanden renovatie neemt de groep amateurhistorici van Vereniging Oud Uitgeest maandag het 335 jaar oude Regthuys weer in gebruik.

Er is onder meer metsel- en buitenschilderwerk, onderhoud en dakreparatie gedaan. Binnen ging het om het toilet, meer wandcontactdozen en ’milieuvriendelijke verlichting’, staat in de nieuwsbrief van de vereniging. Die heeft 400 leden, en zo’n vijftien vrijwilligers zijn wekelijks in het Regthuys actief.

Eén probleem blijft: de gammele oude ladder die voert naar de houten archiefzolder. Niet zonder gevaar, omdat de vrijwilligers niet bepaald de jongsten zijn. Beklimmen met archiefstukken onder de arm of in de hand is lastig.

De gemeente heeft als eigenaar echter ’geen plannen voor een andere trap’, mailt woordvoerder Dorine van der Meij. ’Daar is ook geen ruimte voor in dit pand.’ En: ’De zolder is geen verblijfsruimte, maar een bergruimte. De trap wordt onder andere gebruikt om spullen naar boven en beneden te brengen, dat zou zo prima moeten werken. De kast/kluis onder de trap kan nog wel worden verplaatst, dan is de trap beter te gebruiken, maar dat is aan de gebruikers’.

Meer nieuws uit Kennemerland

Meest gelezen